Index Vakbarát Hírportál

Ha Columbónak lehet szobra Budapesten, Taki bácsinak miért nincs? 5 filmes-tévés szerep, akiknek szobrot állítanátok

2014.03.24. 12:47

takiszobor.jpg

Gazdagrét fotóját Rzsuzsu készítette (Indafoto)

Néhány napja állítottak szobrot a méltán népszerű Columbo hadnagynak és hűséges kutyájának a Falk Miksa utca végén, ha már egyszer a híres színészt is Falknak hívták. Azonnal megindult a tippelgetés, ugyan melyik filmes vagy tévés szerep érdemelne hasonló emlékművet Magyarországon. Megkérdeztelek benneteket, ti pedig megmondtátok. Íme az 5 legjobb ötlet.

Mielőtt belevágnánk, tisztázzuk, hogy milyen remek helyen is élünk - na és hogy mennyire nem ismerjük a hazai szobrokat. A többes szám első személy ezúttal nem csak általánosítás, hanem valóban engem is érint. Felvetettem ugyanis, hogy milyen jó lenne egy Bagaméri-szobor valahol, amelyik Alfonzót ábrázolná a Keménykalap és Krumpliorrból. Mit ad Isten, ilyen szobor már van! Tavaly ősszel állították fel Kisújszálláson. (Kösz a tippet Ády!)

Hasonlóan gyorsan teljesült annak a vágya, aki Ötvös Csöpinek akart emléket állítani a Balaton partján. Bujtor István szobrát szintén tavaly állították fel Füreden.

Na szóval ennyi bemelegítés után lássunk 5 ötletet, amelyet a kommentekből válogattam ki:

 

5. Tenkes kapitányát a Siklósi vár elé! 

640px-Zenthe_Ferenc_A_Tenkes_kapitánya.jpg

A Zenthe Ferenc játszotta Eke Máté figurája ugyan ki van állítva a vár panoptikumában (sőt egy komplett jelent van a filmből), de szerintetek azért nem ártana egy rendes szobor is róla a vár elé. Szó mi szó, aki ismeri idehaza a siklósi várat, az nagy valószínűséggel innen ismeri. Amúgy tudtátok, hogy az első magyar filmsorozat forgatásakor Zenthe már 43 éves volt? (Tipp: ViKtOr. Fotó: Wikipedia)

 

4. Magdi anyust a Kós Károly térre!

20120613-baratok-kozt6[1].jpg

Fodor Zsóka Kertész Magdája olyan népszerűségre tett szert, hogy Magdi anyusra keresve, alig lehet normális képet találni a mémözönben. Én csak azért is kikerestem egyet nektek, hogy felállíthassák az épület elé, amelyet az ingatlanosok csak Barátok közt-háznak hívnak. (Tipp: Nils. H. Fotó: Origo

 

 3. Pelikán Józsefet a gátra!

00022134[1].jpg

A Tanú gátőrének szobrát a a Columbo szoborhoz hasonlóan kedves állatával állítaná szoborcsoportba CsakMintTe. Mivel Dezsőt, a disznót már a film elején levágják (feketén), stílszerűen a Közvágóhíd elé helyezné az alkotást, ahol amúgy is vannak klassz mészárosfigurák.

Bár hangsúlyozza, csak viccelt, nem is lenne hülyeség a dolog. Igaz, én sertés nélkül formálnám meg, és vagy a gátra raknám valahol, vagy egy mobil változatát mindig egy friss építési botrány elé állítanám fel, posztamensén a híres idézettel: „Virág elvtárs.. Se ajtó, se ablak?!” (Fotó: ize.hu)

 

 2. Lindát a Március 15-e téri ház tetejére!

linda__gorbe_nora_352891_38919[1].jpg

Annál a tetőnél ikonikusabb helyet nem lehetne találni Görbe Nóra szobrának, mint amelyiken minden Linda-rész végén gyakorolt. Fotót sajnos nem találtam róla, de itt megnézhetitek, melyik is az a hely a Március 15-e téren. 

Hátránya, hogy elég kevesen látnák, bár az biztos, hogy igazi városi csemege lehetne, mint a Thökölyn az erkélyről kipillantó nő szobra. Ha viszont közterületen állítják fel, akkor nagyon jó lenne, ha hűséges mopedjával ábrázolják - legalább olyan fontos kelléke volt, mint Columbónak a kutya. [Tipp: bioLarzen. Fotó: painoffice]

 

1. Taki bácsit Gazdagrétre, hűséges taxijával! (Esetleg más Szomszédok-szereplőket is!


takibacsi.png
Talán mert az eredeti feltevés is ez volt, talán nem csak ezért, de mindenesetre legtöbben a Szomszédok Takács Istvánjának állítanátok szobrot Gazdagréten - volt, aki pénzt is áldozna erre!

Ez több szempontból is érdekes: elsőre nem is gondolta az ember, hogy utólag ő lesz a legfontosabb figurája a sorozatnak. Mellette Kulka János Magenheim doktorának (a szerep szerint Ádám volt a neve amúgy) és Nemcsák Károly Vágási Ferijének állítanátok emléket.

A másik különlegesség, hogy bár sok olyan színész van, akinek alakja egybeforrt a szerepével, olyan kevés, akinek a neve kettővel is! Zenthe Ferenc mellett hirtelen Harrison Ford jut az eszembe, de azért  Han Solo nem áll olyan messze Indiana Jones alakjától, mint Taki bácsi Tenkes kapitányától. Bár a fene se tudja, azért van bennük is valami közös! [Tipp: Uva, CsakMintTe, Fantomász]

***

Kösz a válaszokat mindenkinek, hamarosan újabb nap kérdése következik. Addig is böngésszétek a saját válaszaitokat, mondjuk, hogy mely 10 KRESZ-szabályt változtatnátok meg, ha lehetne.



Rovatok