Index Vakbarát Hírportál

10 gyönyörű eladó régi nyaraló a Balatonnál

80 éves dizájnvilla, 100 éves szecessziós ház, 150 éves csárda és 200 éves présház

2014.04.05. 23:17

balcsi-Fotor0405230131.jpgAz utcánkban egész nap fütyülnek a madarak, donganak a méhek és legalább két helyen flexelnek egyszerre. Ezek egyértelmű jelei annak, hogy itt a jó idő. Minden valamire való magazin ingatlanrovata ilyenkor leporolja a balatoni nyaralók témát, így teszek hát én is. Igaz, kicsit csavartam a sztorin: összeszedtem 10 eladó, gyönyörű, régi nyaralót.

A régit ugyanúgy értelmeztem, mint a 10 legszebb eladó kastélynál, vagyis háború előtt épülteket szedtem össze. A nyaraló fogalmánál már engedékenyebb voltam: az itt felsorolt tíz épület némelyike valóban annak épült, de van köztük kúria, présház, csárda és közönséges parasztház is. Közös vonásuk, hogy tetszettek, s ma akár nyaralóként is működhetnének. 

A listáról lehagytam a híres szántódi, - ahogy az ingatlanos írja - "emlékmű védelem" alatt álló nyaralót, melyet mostanában 1,3 milliárdért árulnak. Nem csak azért, mert alaposan átépítették, hanem mert már szerepelt a piacon fellelhető Horthy-ingatlanok listájában.

Következzen tehát tíz klassz régi nyaraló a Balaton mellől, időrendi sorrendben visszafelé. (Így első helyre kerülhetett egyik kedvencem 1932-ből. A másik amúgy a kenesei csárda).

10. Siófok, 30-as évek dizájnja, 79 millió  

Aki szereti a két világháború közti enteriőröket, azoknak kötelező végignézni a galériát! Van benne pár elképesztően klassz darab, még a csapetelepek is eredetieknek tűnnek.

9. Révfülöp, verandás villa, 59 millió  

Nehéz lenne megtippelni, mikori, hiszen a XX. század első felében szinte bármikor épülhetett volna. Amivel belopta magát a szívembe, az a gyönyörű és szépen karbantartott veranda.

8. Balatonalmádi, szecessziós villa, 67 millió  

Állítólag ez az egyetlen szecessziós épület a városban, de bővebbet nem találtam róla. Ha hinni lehet a hirdetésnek, 1910-ben épült. Szép lehetett egykor, de most is mutatós. Az utca felőli támfal még izgalmasabbá teszi. (A hirdetésben archív képek is vannak az épületről.)

Mint arra A128 kommentjében felhívta a figyelmemet, a villának saját honlapja is van. Kösz!

7. Balatonlelle, századfordulós villa, 79 millió  

Ez az épület már eklektikus stílusúnak is túl eklektikus, de valami mégis megfogott benne. Valahogy harmonikus maradt, tetszik! Ráadásul szépen karban van tartva, kár hogy ennyire be van szuszakolva a szomszédai közé.  

6. Balatonfüred, századfordulós villa, 130 millió  

Kár hogy egyetlen épkézláb fotót nem bírtak feltölteni róla. Vagy azért mert nem szép már az épület, vagy csak a szokásos ingatlanosbetegség. A fotómozaikokból kirajzolódó kép mindenesetre ígéretes.

5. Köveskál, két XIX. századi parasztház, 20 millió  

Természetesen a Káli-medencére jellemző köves kerítéssel és falakkal, klasszul berendezve.

4. Balatonfüred, másfél évszázados vadászkastély, 99 millió  

Állítólag Bánáthy gróf vadászkastélya volt, de erről máshol nem találtam információt. Ha igaz, akkor időközben jól körbenőtte a város. Ebben a hirdetésben sikerült róla jobb képeket csinálni (bár ott 115 millióért hirdetik az 1869-ben emelt épületet).

3. Balatonkenese, 150 éves csárda és lakóház, 40 millió

Egész pontosan 1857-ben épült és gyönyörű állapotban van ma is. Tökéletesen el tudnék benne képzelni egy Szomjas féle eastern filmet, amelyben betyárok és pandurok lövöldöznek egymásra nagy lőporfüstben. A Műemlékem szerint már 2011-ben is árulták - remélem gazára talál.

2. Balatonboglár, Bárány-kúria, 440 millió  

balcsi3.jpgHelyi védettségű park közepén fekszik, ráadásul benn a városban. Méretét tekintve nyugodtan elfért volna a kastélyok közt is, ráadásul jókora pincerendszer van alatt. Állapotáról a Műemlékemen olvashattok többet .

1. Felsőörs, püspöki pince présháza, 99 millió  

balcsi1.jpg
Hogy tényleg az volt-e és tényleg több mint 200 éves, azt nem tudom. Ugyan az ingatlanosok soha nem hazudnak, de hát mit lehet tudni. Mindenesetre sehol nem találtam róla semmit, bár a látható részletek alapján klassz lehet, a régi bútorok keveredése a pszichedelikus lámpákkal és műsirályokkal, pedig igen látványos. Ha tudtok róla bármit, kommenteljétek ide!



Rovatok