Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették a közlekedési táblák Voynich-kéziratát

2015.01.23. 08:35

Levente küldte be az alábbi kresz-feladványt:

láttam egy táblát az angyalföldi Jász utcában, a Rokolya utca előtt, ami szerintem teljesen értelmetlen, legalábbis nem tudtam értelmezni:

Egyenrangú utak kereszteződése, kivéve bicikli balra-jobbra (???)

Íme a tábla:

Majd Kovács Gergely, egy közlekedéstervezéssel is foglalkozó  cég  munkatársa küldött e-mailt:

A kommenteket olvasva többen közel járnak a megoldáshoz, de akkor röviden: a Rokolya utcában engedélyezve van az ellenirányú (kétirányú) kerékpáros közlekedés. Emiatt azokban a csomópontokban, ahol az egyirányúsítás feloldása okán nem várt irányból megjelenhetnek a kerékpárosok, az alábbi táblát kell kitenni, melynek tartalma: „Egyenrangú útkeresztezés” és alatta „Mindkét irányból kerékpár” táblaképek.

E tábla fölé ideiglenesen 3 hónapra elhelyezendő az „Egyéb veszély” jelzőtábla „Forgalmi rend változás” kiegészítő táblával.

 A Jász utcában kihelyezett tábla esetében a kiegészítő tábla hibás, ugyanis a „kivéve” felirat felesleges.

 Gergely egyébként okleveles közlekedésmérnök. Ráadásul neki van e diszciplínán belül a leghipszterebb szakosítása: kerékpáros közlekedési szakértőként dolgozik.

Ugyan az ő cégük is foglalkozik kerékpáros forgalomtechnikai tervezéssel, tanácsadással, ám a konkrét helyszínhez nincs közük.

A XIII. kerületben egyébként úttörő módon számos egyirányú utcát megnyitottak a kerékpárosoknak ellenirányban, talán az egész fővárosban itt van a legtöbb ilyen utca.

A belső budapesti városrészekben a BKK több helyen terveztetett a bringásokat előnyben részesítő, kis költséget igénylő forgalomtechnikai beavatkozásokat. Ezek egy része már megvalósult a VII. kerületben, így ilyen táblával ott több helyen is találkozhatunk. 

Az új megoldásokról, táblákról készült egy kiadvány is, amit érdemes átfutni, akár biciklivel, akár autóval közlekedünk. A vonatkozó tábla magyarázatát ide másoltam:

 Köszönjük szépen. Van benne ráció, engem meggyőzött. A közönségzsüri is elfogadja?



Rovatok