Index Vakbarát Hírportál

Eladó kastély saját barlangrendszerrel. A hirdetésben szereplő látványtervek alapján kémfilmbe illő bázissá alakítható

2015.01.30. 10:32

Dédéstapolcsány leginkább arról ismert, hogy a Lázbérci-víztározó közelében fekszik, az pedig tényleg nagyon képeslapra kívánkozóan szép. Van néhány műemléke a várromtól a templomon át pár népi lakóházig, ám épp a legérdekesebb épülete nem védett.

Márpedig egy másodvonalbeli vidéki kastély esetében ez manapság sajnos nagyobb esélyt jelent a megmenekülésre, mintha  hivatalosan óvnák!

Az 1903-ban épült  Serényi-kastélyról van szó, mely önmagában nem lenne akkora durranás, tipikus magyar kastélysorsa van: nyaralónak épült, a szocializmusban meg lett belőle SZOT-üdölő, majd szociális otthon, hogy aztán a rendszerváltás után funkció nélkül kallódjon üresen.

Most 135 millió forintért árulják, ami nem is sok, összehasonlítva a magyar kastélyárakkal. Szóval nem lenne túl érdekes, még akkor sem, ha a képeken látszik, hogy domboldalra épült, így az egyik oldalon magasabb a homlokzata. (Persze azért ez is klassz, kérdés, milyen a kilátás belőle.)

Amik azonban igazán izgalmassá teszik, azok a barlangok!

Mint a meglehetősen zavaros - láthatóan innen-onnan összeollózott -, és elég hosszú hirdetésszövegből kiderül:

Az ingatlan 1903 – ban épült, eklektikus stílusban, valaha a grófi nyaraló volt, majd szociális otthonként működött. A kastély egy közel 5 hektáros, kerített földterületen fekszik. Főleg ősszel felejthetetlen látvány a kastélyhoz vezető gesztenyefákkal övezett út. Az ingatlant körülölelő sziklákban sok kis barlang van. A területen halad át egy patak a telek közvetlen közelében 5 hektár földterület szintén eladó. 

Nem tudom, mennyire megalapozottak a látványtervek, de ha igen, akkor olyan félig sziklába vájt központtá alakítható, amit csak múlt századi kémfilmekben láttunk. Persze arról nem kéne elefeledkezni, hogy Magyarországon minden barlang ex lege védett, vagyis amint felfedezik, rögtön azzá válik.

Itt az eladó kastély hirdetése, ahol van még egy csomó kép meg kazalba hordott infó róla, ez pedig a Wikipedia-szócikk az épületről. Dédestapolcsány műemlékeiről itt találtok bővebb információt.]

Érdekelnek az érdekes épületek? Kövess Facebookon és Instagramon!



Rovatok