Index Vakbarát Hírportál

A világ legmenőbb koripályái

2015.02.03. 09:40

Legalábbis (a medencékhez hasonlóan), a mi szubjektív listánk szerint.

Rideau Csatorna, Ottawa – Kanada

Ottawában a Rideau csatornán egy elképesztően hosszú szakaszon, majdnem nyolc kilométer hosszan lehet korizni.

Olykor több tízezren vannak egyszerre a jégen. Fesztiválokat is tartanak és a pályáról a kanadai szövetségi parlament épületére is remekül rálátni. Közel száz hokipálya is elférne rajta, és egyre gyakrabban tartanak jégkorongpályának kialakított részein a retró jegyében szabadtéri, winter classic hokimeccseket is.

Eiffel-torony, Párizs – Franciaország

Ha befizetünk egy túrára, akkor az első emeleti kis koripályán, 57 méter magasságon gyönyörködhetünk Párizsban és a toronyban, ráadásul külön belépőjegyet sem kell váltanunk, sőt még a korikölcsönzés is ingyenes. Délelőtt fél tizenegytől éjjel fél tizenegyig tart nyitva a pálya, és idén február 15-ig tart a szezon. Persze ne várjunk csodát, a minipályára csupán 80 főt engednek fel egyszerre, de a közelben a Trocaderon is korizhatunk, szintén az Eiffel-toronyban gyönyörködve.

Vörös tér, Moszkva – Oroszország

A Kreml tövében is korizhatunk. Mivel a pálya éjfélkor zár, a kivilágított GUM áruház előtti, hatalmas fenyőfa látványát is kiélvezhetjük.

A szőnyegen, díszegyenruhában játszó rézfúvósoktól pedig egyenesen korcsolyázó Putyinnak érezhetjük magukat.

Fuji-Q Highland, Fujiyoshida – Japán

A Fudzsi-hegyre nyílik páratlan kilátás ebben a vidámparkban, ahol telente egy rendhagyó mértani elrendezésű koripálya várja a látogatókat.

 

Wiener Eistraum, Bécs – Ausztria

A városháza előtt DJ-k zenéje tolja a pengéink alá a korizhatnékot. Nomen est omen, ez tényleg jégálom!

Városligeti Műjégpálya, Budapest – Magyarország

 

A bécsinél csak egy koripálya a menőbb széles e világon: persze, hogy a miénk, a Vajdahunyad várának a másával a háttérben. Bocsesz, sógorok.

 

The Depot Ice Rink, Minneapolis – USA

Az eddigi helyezettek kivétel nélkül nyitott koripályák, mert hogy (legalábbis szerintem) azoknak van nagyobb varázsa. Ám ez a fedett is feltétlenül megérdemli, hogy a listára kerüljön, hiszen egy XIX. századi vasúti pályaudvart alakítottak át mesterien műjégpályává.

Sőt, még a rolba is a letűnt idők mozdonyait idézi:

 

Princes Street Gardens, Edinborough ­– Skócia

Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb szabadtéri koripályája a város novemberi-decemberi téli fesztiváljának fontos helyszíne a forraltbor-árusokkal és a karácsonyi vásárával együtt.

Bondi Beach Ice Rink, Sydney – Ausztrália

A világ egyik legmenőbb strandján a kőkemény ausztrál télben, amikor ugye nálunk nyár van, a Bondi Beachen június végétől július közepéig üzemel egy nyitott koripálya. Persze akkor is többnyire süt a nap, a háttérben pedig a Tasman-tenger.

És ami már nincs is:

John Hancock Center, Chicago – USA

A világ legmagasabb koripályája mindössze pár évig üzemelt. Egy chicagói felhőkarcoló 94. emeletén, ezer láb magasságban (kicsit több, mint 300 méter) nyitották, mesés kilátással a többi felhőkarcolóra és a Michigan-tóra. (Érdekesség, hogy az épület azért „center” és nem „tower”, mert ikertornyokat akartak eredetileg építeni, csak a kiszemelt szomszéd telket végül még sem adta el a tulajdonosa, egy kaszinó, ám az ingatlanfejlesztő a projekt nevét utólag már nem változtatta meg.)

Az ötlet végül felemásra sikeredett, mert a zsebkendőnyi pályát ráadásul béna műanyagborítással fedték és eléggé futószalagon, 20 perces turnusokban koriztatták a népet. Mindez ennek az évtizednek az elején történt, úgyhogy a sok-sok negatív kritika gyorsan pörgött a közösségi hálókon, és pár éven belül be is zárt a koripálya. A házban, főképp a felső emeleteken luxusapartmanok vannak, de még a giccset és a rongyrázást nálunk európaiaknál jobban toleráló amerikaiaknál is kiverte a biztosítékot ez a kivagyiság.

Mi a f...ez az elmebaj?! Mi vagyunk mi, Dubaj?

fakadt ki a terveket megismerve az egyik lakó.

Itt a vége. Kommentben nyugodtan írjátok meg, hogy szerintetek mi maradt ki, vagy melyik koripálya került méltatlanul föl a listánkra.



Rovatok