Index Vakbarát Hírportál

Elképesztően klassz, háború előtti, modern villát árulnak Budán

2015.06.30. 13:12

Voltak már két világháború közt épült villacsodák az Urbanistán, mint amilyen ifj. Masirevich György Bauhaus stílusú háza a Napraforgó utcában vagy Fischer József meghökkentően modern épülete a Szépvölgyi úton. Csak hát az előbbi nem eladó, pusztán bérelni lehet, az utóbbi pedig igencsak leromlott állapotban élte meg a XXI. századot, ráadásul a város is szorosan körbenőtte.  Ezért villanyozott fel az a hirdetés, amit Dóri küldött nekem: egy tökéletes állapotú, negyvenes években épült ház, amelynek nemcsak az eredeti szerkezete, de a kilátása is megmaradt.

Ne maradjon le semmiről!

A villa a Hegyvidéken, a Meredek és a Tájék utca között található, és mint a tulajdonos igen alaposan összeszedett honlapjából kiderül, Vécsey Jenő megbízásából, Benkhard Ágost tervezte. 

Benkhard nem valami ismert név, pedig igen jó építész volt, aki sokat tett a hazai modernizmusért. A legismertebb alkotása a negyvenes évek végén, többekkel együtt tervezett Fehér Ház (a mai képviselői irodaház), amelyet valahogy a nagy szocreál idején is modernre formáltak. Személyes kedvencem ez a társasház a Széll Kálmán tér sarkán, mely előtt biztos sokszor elmentetek már, s talán észre sem vettétek milyen klassz. Ám a most piacra került Vécsey-villa is fontos az életművében.

Az épület kialakítása már eleve izgalmas, mert a telkét két utca határolja, melyek közt 17 méter szintkülönbség van! Ennek is köszönhető, hogy a ház olyan, mintha két épület lenne egymáson. Az egyik terméskőből rakott, a másik egy kocka, amit rápottyantottak. A Bauhaus ridegségétől ódzkodóknak biztos szimpatikusabb, hogy itt természetes anyagok és formák oldják a merev vonalakat.

Tulajdonképpen nagyon is kortársnak tűnik: most boldog, boldogtalan hasonló módon oldja a fehér homlokzatokat barna betétekkel, fával vagy csak szimplán festéssel.

A fotók alapján belülről is korszerű a ház, meglepően világos, amihez persze hozzájárul az is, hogy az egyik korábbi tulajdonos – egy építésziroda – a régi cselédszoba ablaka és a hátsó kijárat helyett teraszajtót épített be. (A felújítás részleteiről itt olvashattok bővebben.)

Apropó tulajdonosok! Na az egy külön érdekes történet. Az épületet megrendelő Vécsey Jenő és Bauholzer Júlia, gazdag cukrászdatulajdonosok háború utáni sorsáról nem sokat tudunk. A kommunizmus alatt mindenesetre a pártfunkcionáriusok nézték ki maguknak az értékes épületet. 

Eleinte egy koncepciós perekben bábként használt amerikai házaspár lakott itt az ötvenes években, aztán közel húsz évig Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, vagyis kb. a mai köztársasági elnök). Az államosítás után a ház első gazdája Szűrös Mátyás lett, aki viszont tényleg köztársasági elnök volt. Ezután kézről kézre járt az épület, míg végül egy nyilvános bírósági árverésen került mai gazdájához. 279 misiért bárki megveheti.

A fekete-fehér fotók 1944-ben készültek, a színesek a jelenlegi állapotot tükrözik. További képek, infók, sztorik a villáról a hirdetésben és a villa honlapján.



Rovatok