Index Vakbarát Hírportál

Megosztja olvasóinkat Budapest legkülönösebben elhelyezett buszmegállója

2015.08.15. 18:06

Bár egy kis gikszer miatt nem lehetett kommentelni a körforgalomba telepített olasz buszmegállóról szóló posztot, ez szerencsére nem akadályozott meg benneteket abban, hogy mailben és Facebookon is rengeteg tippet küldjetek hülyébbnél hülyébb és furcsábbnál furcsább megállókról.

Elképesztően sokan hívtátok fel a figyelmemet arra, hogy Budapesten is van egy körforgalomba telepített buszmegálló – még ha messziről nem is tűnik körforgalomnak. Körnek pedig semmiképp sem.

Ám ennél is érdekesebb, hogy sokatoknak tetszik a megoldás, sokatoknak viszont az agyára megy. 

Na lássuk hát miről is van szó!

Négy városrész (Csatárka, Törökvész, Vérhalom, Zöldmál) találkozásánál fekszik ez az ötös elágazódás, ami önmagában elég összetett helyzetet teremt. A G Mapson meg lehet nézni, milyen volt a kereszteződés 2012-ben: nem túl jó.

Egy ilyen csomópontban adná magát a körforgalom, csak épp ez nem egy placc valahol egy autópálya mellett, hanem egy beépített terület, ahol nem nagyon lehet csak úgy körözni.

Így született meg a nyitóképen is látható forma, amit egyes olvasóink amőbának, mások piskótának, egyesek pedig kutyacsontnak neveznek. Persze hivatalosan kör, vagyis körforgalom. 

Ebbe a körforgalomban van a 11-es és a 29-es közös megállója. Tamás szerint

pozitív, hogy a busz mellett el lehet férni, amíg a megállóban áll.

Ebben többen is egyetértetek. Bence viszont azt írta, hogy 

azért is kerülöm azt a környéket, mert mindig elfog a düh, a felháborodás, a szomorúság és az elkeseredettség, hogy ennyire elszúrták ezt a kereszteződést.

Hogy mi a fő baj? Talán az, mint amire Ádám panaszkodik? Hogy

ha egy busz a megállóban áll akkor egy teherautó vagy másik busz már nem fér el, és beáll az egész amíg az utasok felszállnak.

Nos nem egyedülálló dolog a világban (az ehhez hasonló helyzetekre hamarosan visszatértünk egy következő posztban). A fő probléma inkább a felesleges körözések lehetnek. Ami az autóforgalmat meggyorsítja ugyan (elvileg), de a buszokét nem feltétlenül. Ahogy a nyitóillusztrációt posztoló Ákos írta Facebookon:

a 111-es busznak az egyik irányból jövet teljes 360 fokot kell megtennie benne a buszmegálló miatt, s ezáltal két megállója van kb. 20 méteren belül.

Na igen, érdemes megnézni Wikipédián a járat útvonaldiagramját. Folytatja is:

Egyébként elvileg elférnek mellette a személyautók amikor a buszmegállóban áll, de ettől még elég hülye helyen van. Azért rakták oda, hogy a 11-es és a 29-es busz is ugyanott állhasson meg, s ne kelljen kemény 10-20 métert gyalogolni az átszálláshoz. Sportnemzet vagyunk a javából...

Nos mindenesetre furcsának furcsa, az biztos, de rossznak nem nevezném. Szerintem a körforgalom határozottan jobb, mint amilyen volt a kereszteződés. Az autóbusz-megállók pedig... hát igen, azok elsőre tényleg nem tűnnek logikusnak, de minél többet gondolkozom, annál inkább arra a következtetésre jutok, hogy nem tudok jobb elhelyezést.

Ti igen? Kommentbe az ötletekkel!

A sorozat hamarosan folytatódik, mert rengeteg furcsán elhelyezett megállót küldtetek Budapestről, Magyarországról és a nagyvilágból.



Rovatok