Index Vakbarát Hírportál

Csodaszép malmot árulnak Szécsiszigeten. FRISSÍTVE!

2015.09.23. 08:59

A 10 gyönyörű tanyának, na meg a családi háznak árult, szépen helyre pofozott, elárvult vasútállomásnak hatalmas sikere volt az Urbanistán, rengeteg írtatok, mi mindenről lehetne még posztolni a témában. A legizgalmasabb levelet Komár Páltól kaptam, aki a saját ingatlanának hirdetésére hívta fel a figyelmet.

Merthogy az a ház a szécsiszigeti, uradalmi vízi malom!

Bevallom, Szécsisziget neve csak egy kerkai evezőstúráról volt ismerős nekem, pedig nem is egy látnivaló akad ott. Van egy szépen helyreállított kastélya, meg egy jókora bivalyrezervátuma. Na és ott a vízimalom is.

A Wikipédia szerint:

"A Kerka holtága mellett álló vízimalom a Szapáry-Andrássy uradalom részeként épült. 1953-ig üzemelt, 1968-ban a folyót szabályozták és 200 méterrel keletebbre terelték. A malom szerkezetén kívül a molnárok tárgyai is láthatók, valamint az egykori zalai vízimalmok fényképei."

Vagyis már sajnos nem működik, hiszen kifogták a folyóvizet a kereke alól, az viszont tök jó, hogy egyáltalán megmaradtak a malomkerekek, hiszen a legtöbb eladó malomnál azokat hiába keressük. Ahogy tulajdonos írta:

"A mai formáját, méretét alapvetően az 1700-as évek elején nyerte el, de a műemléki felújítás alapdokumentációja a Vízügyi Múzeumból előkerült 1903-as, a gróf Andrássy Aladár által beadott építési engedélyezési dokumentációban (a vízimalom átépítése, korszerűsítése, a Kerka-ágakon duzzasztómű építése stb. tárgyában) talált eredeti rajzok figyelembe vételével készült."

Az épületet a 2000-es évek elején vásárolta meg két lelkes magánszemély, akik elhatározták, hogy megmentik. Egyesületet alapítottak, pályáztak, engedélyekért szaladgáltak, míg végül 2006-ban megnyitották a megszépült malomban a múzeumot.

"A megnyitóra egy zalai muzeológus (akinek felmenői molnárok voltak) "Vízimalmok Zala-megyei vizein" címmel kiállítást rendezett be, amely ma is látható, megtekinthető. A kiállításnak sok ezer látogatója van évente." - írta kérdésemre Komár Pál.

Akinek tetszik, az 79 millió forintért viheti  a 3 szintes, 300 négyzetméteres malmot, melyhez ráadásul egy malomtó és egy 10 ezer négyzetméteres telek is tartozik.  Mivel országosan védett műemlék, így további átalakítás, hozzáépítés nem végezhető rajta, de a jelenlegi kialakítása (molnárszobák, vendégszobák, fürdőszobák) a műmelékkel leegyeztetett, engedélyeztetett építési engedélyes kialakítások, újabb engedélyek nem kellenek.

Ha érdekel az épület múltja, itt találsz jó pár archív képet róla, aki pedig még több izgalmas eladó épületre kíváncsi, kövesse az Urbanistát a Facebookon!

FRISSÍTVE: Időközben a tulajdonos jelezte, hogy a malom már nem eladó, persze gyönyörködni azért még lehet benne.



Rovatok