Index Vakbarát Hírportál

Parkolni vagy kocsmázni lehessen a hétkeres utcákban?

2015.11.04. 14:20

Ez a kérdés megosztó. Akad, aki az autókat utálná ki, és véget nem érő bulihelyszínné varázsolná a Kazinczy utcából kibontakozó, legújabb kori pesti vigalmi negyedet.

Másnak meg pont az utcai vidámkodókból van elege, és legszívesebben az első fapadossal toloncolná őket haza a jó-édes-anyukájuk teakonyhájába.

Csaba keresztnevű olvasónk inkább az előbbiek táborát képviseli, de leginkább a gyalogosokért aggódik. Az alábbi levelet küldte:

Kié a tér a belvárosban?

Önt is zavarta már, hogy bulinegyedben (pl. a Király utcán) néha alig lehet előrejutni az amúgy népszerű és kívánatos vendéglátó teraszok miatt elvékonyodott járdán, sőt néha még el kell engedni a szembejövőket is, mielőtt továbbmehetnénk?

A megoldás pedig sokszor egyszerűnek tűnik: ahol a terasz mellett utcai parkolók is vannak, a teraszokat járda helyett a parkolók helyén is ki lehetne alakítani (pl. dobogókon).

Néhány parkolóval kevesebb lesz ugyan, de jó eséllyel sokkal jobb lesz a korzózás a járdán.

 Hogy ez miért nem történt eddig? A VII. kerületben elsősorban azért, mert a helyi jogszabályok nem engedélyezték terasz kialakítását parkolóhelyen. Úgy tűnik, az autósok érdeke ebben az esetben is megelőzte a gyalogosokét.

Ezért is örömmel értesültem róla, hogy a közterület használatáról szóló rendelet módosítása nyomán lehetővé válik terasz kialakítása parkolóhelyen is. Elsőre úgy tűnt, hogy ez a lehetőség nagy mértékben segítene a fenti problémán.

Sajnos hamar csalódnom kellett. A módosítás szerint terasz csak abban az esetben alakítható ki parkolóhelyen, ha arra a járdán nincs lehetőség.

Ráadásul, ekkor a területhasználati díj közel két és félszerese a járda esetében alkalmazott díjtól, mintegy jelezve, hogy

az önkormányzat szívesebben járul hozzá ahhoz, hogy a gyalogosok elől vegyenek el helyet, mint az autósoktól.

Mindenesetre a módosítás így is előremutató, hiszen lehetőséget ad, hogy némi, eddig csupán autók parkolására használt belvárosi közterület sokkal értelmesebb és a belvároshoz jobban illő funkciót kapjon. Kár, hogy a gyalogosokra ezúttal sem gondoltak.

Személy szerint, mint olykor a belvárosban autót használó nem pártolom a parkolóhelyek drasztikus megnyirbálását, de természetesen eltérőek az igények, amit elfogadok. 

Az vitán felüli, hogy az utóbbi időben nagyszerű, kiülős teraszok is születtek.

Azonban akadnak olyan parkolóhelygyilkos, téliesített nejlonkocsmateraszok is (nem csak a VII. kerületre gondolok), amelyeknek az egyetlen funkciója, hogy a dohányzási rendeletnek megfeleljen a vendéglátós, ám annyira esztétikusak, mint ha valaki Vilmos hercegék esküvőjére egy műszálas otthonkában ült volna be. 

Az erzsébetvárosi önkormányzatot is megkérdeztük, hogy mik a távlati elképzeléseik a vendéglátós közterület-foglalás frontján.

Válaszukban többek között arra tértek ki, hogy:

 az Önkormányzat nem a vendéglátó teraszok számát kívánta növelni, hiszen az nem is feladata, és nem is érdeke.

Azonban egy újabb lehetőséget teremtettek meg a közterület-használatra. Amennyiben azt valaki igényli, a kérelmét egy bizottság bírálja el. Idáig ilyen kérelem még nem érkezett. A teljes választ alább olvashatjátok:

Erzsébetváros Önkormányzata a Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 22/2013. (IV.30.) önkormányzati rendeletének legutóbbi módosításával az Önkormányzat nem a vendéglátó teraszok számát kívánta növelni, hiszen az nem is feladata, és nem is érdeke.

A gépjárművek várakozóhelyéül szolgáló közterület kereskedelmi célú hasznosításának lehetőségének megadására, illetve a rendeletbe épített korlátozó rendelkezések beépítésére – így az Ön által is említett, szomszédos járdaszakaszra vonatkozó feltételek, vagy az erre a célra hasznosítható várakozóhelyek számának korlátozása – éppen azért került sor, hogy a vendéglátó terasz kihelyezése ne akadályozhassa a megfelelő gyalogos közlekedést, ugyanakkor a gépjárművek parkolási lehetősége se csökkenhessen számottevő mértékben.

Eddig ezen új lehetőség alapján a Városüzemeltetési Bizottsághoz – mely bizottság joga az engedélyezés – kérelem még nem érkezett. Ha majd ilyen közterület-használati kérelem benyújtására sor kerül, úgy a bizottság valamennyi releváns körülmény mérlegelésével dönt az engedélyezésről. A rendelet lehetővé teszi az engedély megadását, de a mérlegelés joga – és kötelessége – a bizottságé.

És szerintetek, Kedves Olvasóink!? Szerintetek ki dögöljön meg? Az autós, a gyalogos, a kocsmáros, a bulizós, vagy mindenki?  Kommentben várjuk a népi rendezési javaslatokat.

Az autós, a gyalogos, a kocsmáros vagy a bulizós dögöljön meg? Mondjátok meg ti!

Szerző: Urbanista2015. november 4.


Rovatok