Index Vakbarát Hírportál

16 csodálatos Bauhaus-villa a magyar ingatlanpiacon

A legromosabb állapotúak ára is 100 millió körül mozog

2016.01.08. 10:15

Letisztult formák, nagy ablakok, rafinált terek, és néhány apróság, ami izgalmassá tud tenni egyszerű homlokzatot. A 30-as, 40-es évek menő villái szerencsére ismét divatba kezdenek jönni. Ha ingatlanhirdetéseket nézegetünk, egyre több helyen emelik a stílust és a kort, sőt többen az építészek nevét is. Bár még messze nem olyan népszerű, mint mondjuk a szecesszió, a közízléshez pedig a szocreál is közelebb áll mint ez, mégis egyre többen keresnek ilyen otthont maguknak. 

Az alábbi válogatásban olyan háború előtt épült magyar családi házakat kerestem, amelyek a modern stílusjegyeit viselik magukon. Kicsit nagyvonalúan hívhatjuk ezt Bauhausnak is. Bár számos magyar építész állt kapcsolatban a híres német iskolával, és annak közvetlen vagy közvetett hatása letagadhatatlan, azért ez nem fedi persze teljesen a valóságot. 

A 8 eladó-kiadó ingatlan mellett több olyan hirdetésre bukkantam, amelyik már nem él: elkeltek, kiadták őket vagy csak egyszerűen elévültek. Ezek lakáskeresésnél ugyan bosszantók lehetnek, de nekünk most kapóra jöttek, hiszen a képeiket ugyanúgy meg tudjuk nézni. Kiválogattam közülük szintén 8-at, amelyek valamilyen szempontból izgalmasak lehetnek nekünk: vagy neves építészük miatt, vagy mert korábban már szerepeltek a blogon.

És akkor félre a dumával, jöjjenek a házak!

Kiadók

Rózsadombi villa, 1930-as évek - 450 ezer/hó

Szépen helyreállított villa Budapest legismertebb villanegyedében. A képek alapján nehéz lenne megmondani, mennyi átalakításon esett át, de láthatóan vannak az eredetivel megegyező részletei.

Kaffka-ház, Napraforgó utca, 1931 - 930 ezer/hó

Jelenleg alighanem ez az egyetlen ház az ingatlanpiacon a legendás Napraforgó utcai kísérleti lakótelepről. A szépen felújított ház Kaffka Péter eredeti tervei szerint lábakon állt volna, végül mégis hagyományos alapot kapott. Így is a legmagasabb ház az utcában. (További képeket a Műemlékem adatlapján találtok a házról.)

Rózsadombi villa, 1941 - 1,4 millió/hó

Korához képest nem túl modern, a mai berendezéssel kifejezetten konzervatív, de nagyon szép, arányos ház. Ha 30 évvel korábban épül, nagyon merész lett volna ez az eresz.

Istenhegyi villa, 1930-as évek - 2,4 millió/hó

Meglepően keveredik benne a modern külső az egészen meredek neobarokk belsővel (érdemes megnézni a faragott fa lépcsőt). Hogy hogy alakult ki ilyenre, nem tudom, de furcsa módon egész jól harmonizál a kettő. Talán mert kívül is, belül is példásan helyre van állítva az épület.


Eladók

Siófoki nyaraló, 1932 - 79 millió

Egészen furcsán keveredik benne a hagyományos stílus a 30-as évek modernjével. Kifejezetten szeretni való nyaraló, korhű berendezéssel. Nagy kedvencem volt már két éve is, amikor a legklasszabb eladó régi balatoni nyaralók közé válogattam be. Sajnos azóta sem talált gazdára, pedig most már egy korabeli Rolls Royce is jár mellé (vagyis opcionálisan megvásárolható, de gondolom a kettő azért összealkudható ennyi év után).

Budaligeti villa, 1939 - 90 millió

Aki szereti a kor építészetét, azokat biztosan lázba hozzák a szinteltolásos teraszok, a visszafogott terméskő-használat a homlokzaton, a kül- és beltéren használt korlátdíszétések és megannyi apró részlet, amely az akkori divat jellemzője volt. Na és persze a kilátás se rossz a házból!

Tauszig-Róth-villája a Hűvösvölgyi úton, 1937 - 145 millió

Meglepő, hogy egy Tauszig Béla és Róth Zsigmond tervezte villa akadt a 10 legszebb eladó szecessziós épület közt is , és most itt is van egy modernek közt. Az építész páros sok stílusban mozgott: a 10-es években még leginkább szecesszióban és art decóban utaztak, de a 30-as években már ők tervezték például a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep egyik épületét.

Villa a Kuruclesen, 1934 - 199 millió

Ezt a házat nem sikerült beazonosítani, de alighanem valami hibrid lehet: számos elemében modern (nagy ablakok, korlátok, íves, oszlopra támaszkodó erkély) ugyanakkor nyeregtetős, ami elképzelhetetlen lenne egy modern háznál. Lehet, hogy később nyerte el mai formáját? Mindenesetre nagyon lakályosnak tűnik, ráadásul ingatlanhirdetésben én még nem láttam ekkora hagyományos szövőszéket!

Elment: elkelt vagy kiadták

Házak a Napraforgó utcában, 1931

Az Ifj. Masirevich György tervezte házat már kiadták, de itt a helye a válogatásban, hiszen mi is jártunk benne tavaly . A csodaszépen helyreállított villa a Napraforgó utcai lakótelep - na és az egész budapesti korai modern építészet - egyik ékköve.

Hasonlóan izgalmas a telep Fischer József tervezte háza, mely az utca talán legmodernebb épülete, szintén szépen helyreállítva. A hirdetés szerint nem is olyan rég 169 millió forintért kínálták.

Molnár Farkas-házak, 1931-1932

Molnár Farkas nem csak stílusában követte a Bauhaust, de valóban a tagja is volt. A magyar avantgárd építészet mesterének rajongói azonban szomorkodhatnak, hiszen bár három alkotását is hirdették nem olyan rég, ma már egyik hirdetés sem él. Pedig ott volt köztük a legendás Lejtő utcai ház, mely az 1933-as milánói triennálén családi házak kategóriában első díjat kapott. Ráadásul gyönyörűen helyreállítva! Elég régóta árulták, jó hogy végre gazdára talált.

Ezen kívül nem is olyan rég még eladó volt egy háza a Kavics utcából és egy Vérhalomból is. Aki szerelemese a stílusnak és pénze is van, annak érdemes résen lennie, hátha ismét felbukkannak.

Zentai-villa a Szépvölgyi úton, 1934

Az Urbanista történetének egyik legtöbbször kattintott híre volt, hogy eladó Fischer Józsefnek ez a világhírű, 30-as években épült budai villája. A ház azóta elkelt, aminek szívből örülök, remélem jó kezekbe került és hamarosan megújul. A hirdetés már nem aktív, de a képek még fenn vannak , érdemes megnézni, milyen állapotban van most a ház, az említett Urbanista-posztban pedig, hogy milyen volt vadonatújan, fénykorában.

Csépai-villa a Tigris utcában, 1941

Felületes szemlélőnek talán csak az a hatalmas terrárium lehet izgalmas a hirdetésben, pedig elég belekukkantani a 365 buildings blog posztjába, hogy megsejtsünk valamit abból, miért is izgalmas ez az épület, amit Platschek Imre tervezett.

Vécsey-villa a Meredek úton, 1944

Ez a ház sincs ma már az ingatlanpiacon, legalábbis a hirdetése nem él (a képeket viszont még meg lehet nézni róla). Ami miatt a listára került, az az, hogy néhány hónapja az Urbanistán is írtunk a történetéről , gondoltam érdemes ránézni, mi lett a Benkhard Ágost tervezte házzal, melynek különös lakói voltak az elmúlt évtizedekben.

Nézzétek meg milyenek voltak fénykorukban és milyenek a mai ingatlanhirdetésekben ugyanazok a Bauhaus gyöngyszemek

Közzétette: Urbanista – 2016. január 8.


Rovatok