Index Vakbarát Hírportál

10 lenyűgöző videó az Országház történetéről

Animációk a tér beépüléséről, a ház szellőzőrendszeréről és Steindl irodájáról

2016.02.05. 09:27

Tavaly ősszel nyílt meg az Országház alatt az épületet bemutató kiállítás, aminek - a sok tárgyi emlék és a rengeteg fotó, na meg a klassz makett mellett - az animációk és videók a legerősebb elemei. Már akkor is villantottunk néhány részletet a filmecskékből, de most hirtelen az összes elérhetővé vált angolul és magyarul is, szóval már otthon is el lehet veszni bennük egy bő félórára. Nem mindegyik olyan pörgős, amilyen egy netes vírusvideó, de ne feledjétek, ezek nem is arra készültek, hanem kiállítási elemnek.

Kicsit mondjuk érthetetlen számomra, miért nem csaptak nagyobb hírverést nekik, illetve, hogy a kiállításon érthető okokból néma felvételekhez, miért nem lehetett legalább egy zenesávot feltolni, amikor felkerültek a YouTube-ra*. A netes verzióban ráadásul talán az is odafért volna, hogy mondjuk a legpengébb animációkat (5. és 1.) a Zoa készítette, és hogy ki mindenki dolgozott még rajtuk.

Na de ez legyen a legnagyobb baj, félre a fanyalgással, mert tényleg örülök neki, hogy végre nyugodtan végignézhetem valamennyit. Íme, itt van mind a tíz, élvezzétek, a végére hagytam a kedvenceimet! (Zárójelben odaírtam, melyik hangos- és melyik némafilm, ha esetleg olyan helyen nézitek, ahol ez gond).

10. Hogy cserélnek izzót az óriáscsillárban?

Elspoilerezem: belülről, ugyanis bele lehet mászni. Egy csomó klassz felvételen mutatják meg, hogyan kellene karbantartani egy műemléképületet kívülről és belülről. (Hangosfilm.)

9. Hol volt, és hol lehetett volna még Országház?

Egy elképesztően izgalmas válogatás arról, hogy a mai Budapest hány pontján volt országgyűlés (a Várban több helyen, de a régi Vigadóban és a pesti Egyetemi templomban is többek közt), illetve milyen alternatív helyszínek merültek fel az állandó Országház megépítésére (pl. a mai Erzsébet tér). Mivel végig egy ki-be zoomolós animációról van szó, tök jó lenne Prezi-formátumban is elérhetővé tenni. Nagyon élvezném, mert nagyon tömény anyagról van szó. (Némafilm.)

8. Hogy néz ki a miniszterelnök szobája?

A látogatható tereken túli helyiségeket mutatják be: a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök dolgozószobáját, meg a legszebb tárgyalóhelyiségeket. Kicsit hosszú, de persze nem arra készült, hogy előtte üljünk, hanem végtelenített lejátszásra egy kiállításon (az eleje és a vége ugyanaz). Ha nincs kedved végignézni, tekerj 6:38-ig, ott egy tök jó húzással felrepülhetünk az álkupola és a kupolaterem közé, az tényleg izgalmas! (Némafilm.)

7. Milyen egy gótikus lift?

Talán ennél a videónál hiányzik legjobban a zene, de mégse hagyjátok ki, legfeljebb toljatok be alá valamit. Az alkotók itt ugyanis sorra vettek párat azokból az elemekből, amelyek mutatják, mennyire részletesen kidolgozott az egész ház, s a neogótikára nem csak úgy messziről adtak. Famunkák, díszes ablakok, elképesztő állat- és növénysereglet a falfestményeken, a madárra vadászó macskától a bajszos-melles angyalig - tisztára mint a középkori miniatúrák. (Némafilm.)

6. Átfestett képek, kidobott bútorok

Hasonló videó, mint az országgyűlési helyszíneket bemutató, csak itt nem a főváros térképén, hanem a kiállításon látható maketten ugrálunk végig. Végigveszi a világháborús pusztításokat, majd a kommunizmus alatti módosításokat a házon. (Némafilm.)

5. Állványerdő, kőmező

Na most kezdődik a java! Ezen a videón a tereprendezéstől követhetjük végig az építést. A legérdekesebb szerintem az, hogy mekkora területet borítottak be kőtömbök, de marha jól néz ki az állványzat is. Gyönyörű animáció. (Némafilm.)

4. Így működött egy tervezőiroda 130 éve

Most sem két napig tart egy ház megtervezése, de a XIX. században favonalzóval, ceruzával, tussal sokkal tovább tartott. Közhely, hogy mennyivel gyorsabb mindezt számítógéppel elkészíteni. Nagyjából a 2. perctől jön a legizgalmasabb rész, ahol két tervezőnek újra kell terveznie a ház egyik homlokzati részletét szoftverrel, illetve kézzel. Az első ablak megrajzolása még nem is sokkal gyorsabb géppel. Akkor húz el a mai tervező, amikor meg kell sokszorozni az ablakok számát, vagy épp tíz centivel nagyobbra kell venni. (Hangosfilm.)

3. Amikor még villamos fordult a Kossuth téren

Ez az animáció a tér történetét veszi végig az első kapavágástól. Nem csak a szobrok jövését-menését követhetjük végig vele, de ami sokkal izgalmasabb, a közlekedés alakulását is. Volt, amikor közvetlenül a parlament előtt haladhattak el az autók, és volt, amikor több villamos járt erre, mint a Széll Kálmánon. Na és persze ott volt egy időben a Kossuth híd is, aztán meg megépült a metró. Klassz közlekedéstörténet néhány percben. (Némafilm.)

2. Animáció a korabeli high-tech klímáról

Külön paravánt kapott a két legizgalmasabb üzemeltetési megoldás, a fűtés és a hűtés. Mindkettőről írtunk már, hogy mitől is voltak érdekesek, de annál szemléletesebben nem lehet elmagyarázni, hogyan is működtek, mint hogy egy valós terekben és maketten felvett videót ötvöznek az animációval. (Hangosfilm.)

1. Ilyen is lehetett volna az Országház

Ez a tipikus

ha csak egy filmet nézel meg a 10-ből, ez legyen az

- persze tudom, jókor szólok. A zseniális videón nem csak azt mutatják be 3D-ben, hogy milyen lett volna, ha egy másik pályamű nyer, illetve ha Steindl eredeti tervét valósítják meg, de azt is, milyen parlamentek épültek korábban más országokban, illetve milyen stílusok kerültek szóba egyáltalán. Tökéletesen összerakott animáció, a kedvencem! (Némafilm.)

*Most jelezték az illetékesek, hogy ez folyamatban van, kicsit hamar bukkantam rá a filmekre. Elvileg holnapra hang is kerül rájuk, akkor frissítem is a posztot.

Van, amelyik önmagában is szenzációs lenne, de most egyből 10 került fel belőle a netre. Félórára tuti elvesztek bennük

Közzétette: Urbanista – 2016. február 5.


Rovatok