Index Vakbarát Hírportál

Eladó a legendás budai Óra-villa

Ritka az ilyen klasszicista épület Budán, még ritkább az ilyen felújítás

2016.04.01. 08:46

Lehet különleges egy eladó ingatlan azért, mert szép, mert nagyon régi, mert izgalmas építészetileg, mert érdekes a története vagy mert egy ritka stílus emléke. Nos, az orbánhegyi Óra-villáról, amit most 690 millióért árulnak, mindez együtt elmondható! Az már csak külön érdekesség, hogy eddig egy alkalommal esett csak szó a Diana utcáról, akkor is egy óra kapcsán.

Na de vegyük sorba, miért is izgalmas nekünk ez az épület!

1. Mert klasszicista

Magyarországon nincs túl sok klasszicista épület, eladó lakóingatlan meg pláne kevés van. Egyszer például már nekifutottam, hogy csinálok egy klasszicista ingatlanválogatást a Bauhaushoz vagy a szecesszióhoz hasonlóan, de elakadtam, nem találtam hozzá elég alapanyagot. Az 1843-ban épült Óra-villa azonban hamisítatlanul az, egy igazi klasszicista kúria, mely eredetileg egy jóval nagyobb birtok közepén állt gyönyörű panorámával. Igazi különlegessége a timpanonjára helyezett óra, amelyről a nevét is kapta.

2. Mert izgalmas a története

Az Óra-villa 1849-ben nemes Heidrich Ferenc pesti gyárosé volt. Itt volt Görgey főhadiszállása Buda ostromakor (távcsövön figyelhette innen a csapatok mozgását), de megfordult benne több később vértanúhalált halt tábornok: Aulich Lajos, Nagysándor József és Knézich Károly is. Az épület oldalán elhelyezett emléktábla szerint

1897 októberében őszi lombhulláskor itt gyönyörködött a kilátás szépségében felejthetetlen királyasszonyunk, Erzsébet.

Aztán nehezebb idők jöttek: a Tanácsköztársaság alatt vörös katonákat szállásoltak el benne, a világháborúban csúnyán megsérült, aztán négy szükséglakásra szedték szét, végül egészen barbár módon átvezettek a birtokon egy utcát, semmibe véve a kert és az épület arányait.

Külön érdekessége, hogy bár a budai szőlők a filoxéravésszel eltűntek, a présházak egészen az 1960-as évekig megmaradtak az épület mögött, aztán sajnos elbontották azokat.

A hetvenes években kicsit fellélegezhetett a ház, mert követségi rezidenciát rendeztek be benne, de ez nem tartott sokáig: egy idő után ismét megüresedett és elhagyatottan pusztult éveken át.

3. Mert ritka klasszul van helyreállítva

Emögött persze az van, hogy egy olyan magánszemélyhez vette meg 2002-ben, aki (és ilyenről még soha nem hallottam ezelőtt)

egy műemléki hatósággal egyeztetett meghívásos tervpályázatot rendezett a családi házzá alakításhoz.
 

Magyarán nem nyűgnek érezte a műemlékvédelmet, hanem lehetőségnek. A helyreállítást végül  Eleőd Ákos tervezte, a 2005-re elkészült rekonstrukcióról itt olvashattok részletesen. A lényeg: teljesen újragondolta az épületet egy mai háromgyerekes család igényei szerint, úgy hogy nem veszített semmit az épület eredeti értékeiből.

A főbejáratot áttette az egykori hátsó homlokzatra, s miközben az utcák felé néző homlokzatok érintetlenek maradtak, egy olyan tornácot alakított ki, amelyen keresztül meg lehet közelíteni a házat.

A rekonstrukció akkor a Média Építészeti Díjának finalistái közé is bekerült, a terv részletes ismertetőjét az Építészfórum már említett cikkében olvashatjátok. Ugyanitt találtok egy csomó külső képet is, de a jelenlegi belső terekről a hirdetésben vannak nagyon szép fotók.

Köszi a tippet Marci! 

Olvasnál még régi villákról? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!



Rovatok