Index Vakbarát Hírportál

Tovább kígyózik a Ruszwurm-ügy

2016.06.01. 17:26

A hétvégén mi is behatóan foglalkoztunk a Ruszwurm cukrászda ügyével. A szövevényes történet lényege, hogy az I. kerületi önkormányzat a sokszorosára emelte a műemlék-státuszú épületben már 189 éve működő cukrászda bérleti díját. Az üzemeltető Szamos Miklós három állításával sem ért egyet az önkormányzat, érveiket és kiegészítéseiket elküldték nekünk. 

Nem három hét alatt kellett előteremteni a pénzt

Szamos Miklós azt állította, hogy alig három hete van ügye rendezésére, ráadásul szerdán az önkormányzat be akarta zárni a Ruszwurm teraszát. Ezzel szemben az I. kerület álltja, hogy 2015. májusában mondta fel a bérleti szerződést, 1 év felmondási idővel; ezalatt lehetőség nyílt az egyeztetésre is. A bérlőnek tavaly lejárt a közterület-foglalási engedélye lejárt, idén nyújtott be kérelmet a teraszra való kitelepülésre. A kérelmét viszont az önkormányzat elutasította, ugyanis 

nem kaphat közterület-foglalási engedélyt, akinek a bérleti jogviszonya felmondás alatt áll.

Így tehát az önkormányzat szerint csak az engedély nélküli kitelepülést szüntette meg hivatalból a közterület–felügyelet. És mivel a Ruszwurm a jogosulatlan közterület-használatot továbbra is folytatja, az önkormányzat a hatályos rendelet szerint minden alkalommal a 12.000 Ft/m2 háromszorosára emelt, szankciós használati díjára büntetheti.

Összemosódik a Korona meg a Ruszwurm

 Szamos arról is panaszkodott nekünk, hogy először a tizenhatszorosára, majd engedménnyel a nyolcszorosára emelkedett a bérleti díj, így az eddigi havi 119 ezer forint+áfa helyett 988 415 forint+áfát kellett volna fizetnie. 

Az önkormányzat szerint azonban Szamos

folyamatosan összemossa a Korona Cukrászda és a Ruszwurm Cukrászda bérleti díjait.

A 171 négyzetméteres Ruszwurm Cukrászdáért 1994-ben kötött bérleti szerződés alapján 99.460 Ft+ÁFA/hó bérleti díjat fizet. Ez gyakorlatilag több mint 20 éve nem valorizálódott. 2011-ben a Képviselő-testület úgy határozott, hogy a határozatlan idejű szerződéseket átalakítja határozott idejűvé, az igen alacsony bérleti díjakat fizetők szerződését felmondja és megegyezés esetén új szerződéseket köt. Mindezek alapján az Önkormányzat a díjat 666.461 Ft+ÁFA/hóra akarta emelni, de ezt felére mérsékelve tett ajánlatot Szamosnak (ezt a kedvezményt az önkormányzat más bérlőknek is felajánlotta, akik a határozatlan idejű szerződésüket határozottra változtatták, és korábban alacsony bérleti díjat fizettek). A javasolt bérleti díjnál többek között figyelembe vette, hogy a helyiségből 140 nm a kiszolgáló tér, és 31 nm pince, amit alacsonyabb díjtétellel számolt, és 5 év helyett 5 + 5 év előbérleti jogot ajánlott. Ezt az ajánlatot utasította vissza Szamos Miklós.

A Korona Cukrászda után, aminek alapterülete 559 m2, ugyancsak 1994 óta Szamos 119.750.- Ft + ÁFA /hó bérleti díjat fizet. 2011-ben ezt is emelni akarta az önkormányzat, és végül 2014-ben 925.830.- Ft + ÁFA / hó bérleti díjra és 5 + 5 év előbérleti időre tett javaslatot. A Bérlő ezt is visszautasította, így 2015. májusában az Önkormányzat mindkét bérleti szerződést felmondta.

Ez azt jelenti, hogy

  • a Ruszwurm Cukrászda esetében a bruttó 738 Ft/m2/hó bérleti díj helyett bruttó 2.475 Ft/m2/hó bérleti díjat kért az önkormányzat, míg a Bérlő csupán 1.476 Ft/m2/hó bérleti díjat lenne hajlandó fizetni.
  • A Korona Cukrászdánál a bruttó 272 Ft/m2/hó bérleti díj helyett bruttó 2.070 Ft/m2/hó bérleti díjat kért az önkormányzat, míg a Bérlő csupán 544 Ft/m2/hó bérleti díjat lenne hajlandó fizetni. 

Senki nem vesztette el a bérleményét

Szamos harmadik állítása, amit cáfol az önkormányzat, arra vonatkozik, hogy a határozott időre szóló szerződések lejárta után 

öt év múlva át kellett adniuk a kulcsot. Szinte mindenkivel ez történt a Várban

Az önkormányzat ezzel szemben állítja, a nyilvántartása alapján egyetlen, 2011-ben határozatlan idejűből határozott idejű bérletté alakult szerződés esetében sem vett vissza bérleményt. Peres eljárás is csak egy sikertelen szerződés-átalakítás miatt van a Tárnok utcai delikátesz esetében, melyet első fokon az önkormányzat nyert meg. Az ügy jelenleg másodfokon tart, ahol az önkormányzat meglepődve vette észre, hogy - a delikáteszben semmilyen módon nem érintett - Szamos Miklós beavatkozóként szeretett volna a perbe lépni, de kérelmét a bíróság elutasította.



Rovatok