Index Vakbarát Hírportál

Megoldódott a városligeti Drakula-rejtély!

Kiderült, ki csempészte Lugosi Béla szobrát a Vajdahunyad várra

2016.06.29. 15:31

A városligeti Vajdahunyadvárban egy kőfülképen van egy komor Drakula-szobor. Vagyis nem Drakuláé, hanem a leghíresebb magyar színészé, Lugosi Béláé, akit legismertebb szerepében ábrázol az alkotás.

Ami igazán furcsa, hogy nem csak a témája, az elhelyezkedése a kastélyépület oldalában és maga az ábrázolása misztikus, hanem az odakerülése is:

senki nem tudta, hogy került oda a kőfülkébe tizenhárom évvel ezelőtt.

Ráadásul nem valami két perc alatt összeütött streetart alkotásról vagy gipszmunkáról van szó, hanem egy komoly kőszoborról. Olyan mintha mindig is itt állt volna. Az oldalán ugyan ott a készítés dátuma (2003), meg egy monogram (HZ ), de semmi több.

Aztán most a Köztérképen valaki megosztotta a megfejtéstHartmuth Zech, német képzőművész-zenész honlapján ugyanis  nem csak a szobor készítése látható, de a felállításon készült fotók is!

Mint írják, nem volt könnyű helyre tenni egy jókora bokortól, de végül a művész budapesti barátainak sikerült. Örömmel állapítja meg oldalán, hogy még néhány hónappal később, 2004 februárjában is ott van.

Remélem tudja, hogy még ma is látható! Ha van esze az illetékeseknek, akkor nagyon vigyáznak rá, mert időközben valódi turistalátványossággá vált. Ezzel a történettel pedig pláne az lehet!

[A tippért köszönet a köztérképes Pál Tamásnak!]

Még több budapesti titokról olvasnál? Kövesd a Urbanistát a Facebookon!



Rovatok