Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd forintért árulják a csodaszép Ábrányi-villát

A szentendrei háznál történt a világháború legviccesebb merényletkísérlete

2016.07.08. 09:33

Egy igen drága ingatlanra hívta fel a figyelem Zsuzsi: 999 millióért kínálnak egy jókora családi házat Szentendrén. Bár a hirdetéshez számos képet is csatoltak, azok alapján talán nem látszik, mennyire izgalmas épületről van szó.

Ez ugyanis a híres szentendrei Ábrányi-villa.

Hatalmas mérete (mai formájában 1470 négyzetméteres!) miatt joggal nevezték gyakran kastélynak is a korabeli képeslapokon és újságokban. Ilyen volt újonnan:

Persze távolról csak addig lehetett ilyennek látni, amíg fel nem nőttek körülötte a fák. Utána már a régi képeslapok is csak ennyit mutatnak:

Igen, az ott hátul a kastély valahol a fák között. Manapság sem látunk belőle többet, a Műemlékem.hu feltöltője is csak néhány részletképet tudott lőni a sövényen át. (Közel 8000 négyzetméteres park veszi körbe, ami nagyon üdítő tud lenni egy ilyen méretű épületnél.) Azt azonban ő is megjegyzi viccelődve, hogy egy 5-ös listán minimum 10-es az állapota. Na igen, műemlékeknél elég ritka, hogy egy épület ennyire jól helyre van rakva.

Ha szép képeket akarunk nézegetni róla, akkor érdemes a tervező ARX építésziroda, vagy a kivitelező (a székháza miatt nem is olyan rég emlegetett) Laki honlapján keresgélni.

Ám ez a ház nem csak az ára és a mérete miatt érdekes, de a története is azzá teszi. Ábrányi Emilé volt ugyanis, aki valamikor a századfordulón építtetett magának villát Szentendrén. Lelkes lokálpatrióta volt, tagja a városi képviselő-testületnek, ám országos hírnevét költészetének köszönhette. Ma már alig ismerik a nevét, de a maga korában olyan menő költő volt, hogy már életében utcát neveztek el róla. Épp azt, amelyik ehhez a villához vezet, igaz a népnyelv már a hivatalos elnevezés előtt is így hívta.

Ábrányi felesége Wein Margit, ismert opera-énekesnő volt, Emil fia pedig zeneszerző lett.

A művészcsalád villájában a világhírű operaszerző Puccini is vendégeskedett.

Azután 1920 májusában, amikor Ábrányi Emil a Dunán megérkezett egyik nap Szentendrére, kilépett a hajóból, a hajóhídon összeesett és meghalt. A helyiek költőien úgy tartják, hazajött meghalni.

A villa később a Goldberger család birtokába került, s egy időben a történelemben is szerepet játszott. Horthy István bizalmasa, Bárczy István miniszterelnökségi államtitkár volt ugyanis az egyik Goldberger-lány férje, aki ellen a nyilasok merényletet akartak elkövetni, épp a szóban forgó villában. Az akció megszervezését egy Láng Kornél nevű volksbundistára bízták, aki az egyik bandatag haverját, egy Kicsi becenévre hallgató, alacsony növésű kiskatonát bérelt fel a merényletre. Innentől kezdve a történet olyan, mint egy háborús akcióvígjáték. Ahogy Szent-Iványi Domokos írja:

"A Szentendre felé vezető autóút közben Láng kifejtette Kicsinek, hogy „le kell puffantani egy nyuszit” (vagyis egy fickót el kell tenni láb alól), aki németellenes, filoszemita, egyszóval a nemzet ellensége. Amikor odaértek ahhoz a szentendrei házhoz, ahol Bárczy megszállt, Láng elárulta Kicsinek, hogy a szóban forgó „nyuszi” nem más, mint Bárczy államtitkár. Kicsi nagy valószínűséggel szívesen együttműködött volna egy német vagy orosz likvidálásában, de amikor meghallotta Bárczy nevét, megragadta katonai fegyverét, s miközben Láng felszólította a szobalányt, hogy nyisson ajtót, golyót eresztett Lángba és azt kiáltotta:

Mi? Hogy én egy magyart öljek meg?

Ezután felnyalábolták a sebesültet (Lángot), visszahajtottak Budapestre, s ott a vezetőjüket kórházba vitték."

Hát így nem történt semmi szörnyű végül a szentendrei villában. A ház a háború után városi szülőotthon lett, majd a rendszerváltás után ismét magánkézbe került. Jó tíz éve állították vissza eredeti szépségébe. Ha valakinek van felesleges 999 milliója most meg is veheti.

Még több kép és infó a luxusingatlanról a hirdetésben.

Érdekelnek a régi villák? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!



Rovatok