Index Vakbarát Hírportál

Hétmilliárdért árulják az egykori köztársasági elnöki palotát

Az Andrássy úti épületben luxuslakásokat alakítottak ki

2016.07.12. 08:36 Módosítva: 2016.07.12. 14:16

Nagyon különleges hirdetést kaptam Zsuzsitól (aki az eladó Ábrányi-villát is a figyelmembe ajánlotta). Aki szeretné megnézni, milyen most belülről az egykori elnöki palota az Andrássy út 96-ban, kattintson ide gyorsan, amíg el nem tűnik - ugyanis a hirdetés eurós változata a poszt írása közbe már inaktiválódott, de szerencsére most megint van egy éles változata.

A kétemeletes, eklektikus palota 1880 körül épülhetett, és az Andrássy út Kodály köröndtől kifele induló, előkertes, villás hangulatú, de még zárt utcafronti szakaszának egyik legszebb épülete.

Feszty Adolf tervei szerint épült házat hercegek (Szász-Coburg-Gothai család), grófok (Koháry család) és bárók (Csetei Herzog Mór Lipót) lakták, de királyi vendége is lehetett (mégpedig a bolgár uralkodó).

A háború után Tildy Zoltán rezidenciájává alakították. Még mint a Magyar Királyság utolsó miniszterelnöke költözhetett be ide 1945-ben, de ezen az 1946 május 1-én készült felvételen már mint a második Magyar Köztársaság első köztársasági elnöke integet a felvonulóknak.

Hogy a szocializmus éveiben mi működött itt évtizedeken keresztül. azt nem tudom, de az biztos, hogy jó ideje folynak a felújítási munkálatok rajta. A Műemlékem 2008-as fényképein épp úgy dolgoznak benne, mint a Google Maps összes időcsúszkás felvételén.

A kerületi önkormányzat honlapján található előterjesztés szerint, két éve 1,16 milliárd forintért vehették volna meg a házat. Most biztos bánják, hogy nem éltek az elővásárlási jogukkal, hiszen ma, a helyreállított műemléket hatszoros áron hirdetik eladásra.

A luxusingatlanok árát persze nehéz felbecsülni, mert egyediek és nem nagyon van összehasonlítási alap, de az biztos, hogy négy darab nagyon magas színvonalon helyreállított lakás egy Andrássy úton álló műemléképületben nem lehet olcsó. Különösen szép a ház belső udvarán a korabeli üveg-acél szerkezettel fedett függőfolyosó (mely valójában csak mímeli az eredetit, mégis nagyon jól néz ki), de a képek tanulsága szerint szinte minden helyiségből kihozták a maximumot.

Nem lennék meglepve, ha ezen az áron is gazdára találna a palota. Még több infó az eredeti hirdetésben, melyhez meglepő módon 47 képet töltöttek fel, többek közt az alaprajzokat is. Jó böngészést!

Érdekelnek a régi pesti házak titkai? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!



Rovatok