Index Vakbarát Hírportál

A járdára telepíthetik a jelzőlámpákat a Pokemon Go miatt

2016.07.28. 09:42
A járdára telepíthetik a jelzőlámpákat

A mobiltelefon igazából nem alakította át a városainkat, pedig már jó ideje velünk van. Na jó, a telefonfülkék eltűntek, de például a többsávos járdából, ahol biztonságosan andaloghatnak a mobilozók, nem lett semmi.

Na, majd most!

Egy ausztrál dizájnercsoport, a North Büro kitalálta, hogy a mobiljukat bámuló embereket úgy mentik a balesetektől, hogy zebrák elején nemcsak egy szemben levő oszlopon fog világítani a piros, hanem a talpunk alatt is. (Aki siet nyugodtan tekerje át a videó első percét, abban nincs semmi.)

Bár a videójukban szó sincs Pokemon Góról, a vezetőjük szerint ez adta az ötletet, hiszen amióta elterjedt a játék Melbourne-ben, azóta jóval veszélyesebbé váltak a gyalogátkelők. A Dezeen magazin emlékeztet, hogy az ausztrálok előtt is voltak már hasonló próbálkozások. Ráadásul nem is csak terv szinten: Augsburgban a villamos-átkelőhelyekhez tettek ilyen fényjelzést.

Egy 14 000 gyalogos körében (Amszterdamban, Berlinben, Brüsszelben, Párizsban, Rómában és Stockholmban) végzett felmérés szerint

az emberek 17%-a használja a mobilját gyaloglás közben.

A smombie (smartphone+zombie) kifejezés pedig az év új szava lett a németeknél. Kérdés persze, hogy mennyire hatékony egy talpunk alatt villogó jel, ha el vagyunk merülve a telefonunkban. Na meg, hogy mennyire lenne kifizetődő épp erre fordítani a közlekedésbiztonsági kiadásokra szánt pénzt.

Lehet, hogy mégis inkább a Streetpongot kéne fejleszteni?

Érdekel még több köztéri fejlesztés? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok