Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Tiba János

A főként menő irodaházairól ismert építész 46 éves volt

2016.08.17. 09:41

Augusztus 12-én, 46 éves korában elhunyt Tiba János építész – adta hírül a Tiba Építész Stúdió, melynek alapítója és vezetője volt. 

Tiba János 1996-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Fiatal, tehetséges szakemberként neves nemzetközi irodákban szerezhetett gyakorlatot. 1999 és 2005 között ő vezette a világhírű holland építész, Erick van Egeraat budapesti képviseletét, akivel nem csak Magyarországon, de más európai országokban is együtt dolgozott.

2005-ben megalapította saját szakmai műhelyét, a Tiba Építész Stúdiót, ami azóta az ország egyik vezető és külföldön is mértékadó építészirodája lett.

Idehaza leginkább irodaépületei ismertek, melyek a meglehetősen sivár és ötlettelen hazai irodapiacon egytől-egyig üdítő színfoltnak hatnak.

Az Egeraat iroda által jegyzett munkái közül a legismertebb az ING székház a Dózsa György úton, és az eredetileg szintén nekik tervezett Andrássy úti iroda, melyről korábban az Urbanistán is esett szó.

Szinte osztatlan sikert és számos díjat érdemelt ki (köztük a Média Építészeti Díját a közönségtől és a szakmától is)  a Parisi Nagyáruház átalakítása, melyről még az építkezés idején tudósítottunk, végeredményt pedig alig néhány hete neveztük "a legmenőbb kiadó pesti irodának".

A Párisi Nagyáruház
Fotók: Földes András

Idehaza a Váci Greens tömbjeit és a Fradi-stadion mellé tervezett, most épülő Magyar Telekom-székházat fontos megemlíteni. Külföldi munkái közül a paphos-i (Ciprus) új városrész és mesterséges sziget beépítési és lakóépületek tervei, vagy a prágai Villa Bianca lakóegyüttes tervezése érdemel mindenképpen említést, de a sort hosszan lehetne folytatni. (Megépült és megálmodott házakért a Tiba Stúdió honlapját érdemes felkeresni.) 

A nevét viselő a stúdió – Tiba János kérésének megfelelően – tovább működik. Mint az építésziroda közleménye fogalmaz:

János halála óriási veszteség mindenkinek, ugyanakkor ebben a nehéz időszakban éppen az ő elhivatottsága és személyes kérése ad hatalmas erőt ahhoz, hogy a Tiba Építész Stúdió napi működését és szellemi örökségének megőrzését valamennyi kollégája együtt biztosítsa. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok