Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan kész a világ legmagasabb faháza

66 nap alatt húzták fel a 18 szintes egyetemi épületet

2016.08.27. 14:23

Vannak szuper, fából készült kilátók, meg mindenféle klassz fainstallációk, de 17 emeletes komoly fa épületről még soha nem hallottam. Nem csoda, eddig nem is volt. Vancouverben azonban úgy döntöttek, hogy épít egy ilyen egyetemi kollégiumot a University of British Columbia, és pikk-pakk, 66 nap alatt fel is húzták a szerkezetet a legmagasabb pontjáig, vagyis 53 méterig. Szóval a napokban tarthattak bokrétaünnepet, már ha divat az ilyesmi Kanadában.

A videón is látszik, hogy az alapozás és az épület két masszív magja beton - ez utóbbiak nem holt terek, ezekben futnak a lépcsőházak és a liftek -, szóval a terhelést nem csak a fából készült falak viselik. 

A legnagyobb ellenérzés azonban nem a szerkezet tartóssága, hanem a tűzbiztonság miatt van a fa épületekkel szemben. Itt természetesen erre is gondoltak, a laminált fapanelek ellenállóak, a menekülő útvonalak pedig nem fából készültek.

Ráadásul, ahogy a tervet jegyző helyi építésziroda, az Acton Ostry egyik vezetője, Russell Acton fogalmazott a TreeHuggernek:

Láttatok már leégett erdőt? Az összes fa állva marad a tűz után, nem dőlnek le.

Érvelése szerint a fán olyan szénréteg keletkezik, amely nem enged be oxigént a fa belsejébe, így az nem tud elégni. Ráadásul a földrengésnek sokkal jobban ellenállnak a faszerkezetek, mint a merevebb anyagból emelt épületek.

A házba a University of British Columbia diákjai költözhetnek be jövő tavasszal, ha teljesen elkészül. A kilátás viszont már most elég menő belőle.

Még több információt, képet és metszetrajzot a tervező Acton Ostry honlapján találtok. Ha pedig még több izgalmas épületre vagytok kíváncsiak, kövessétek az Urbanistát a Facebookon!



Rovatok