Index Vakbarát Hírportál

Neves építészek tiltakoznak a 120 méteres budai felhőkarcoló ellen

Szerintük zavarná a városképet: 10 méterrel alacsonyabb a Gellért-hegynél

2017.01.29. 17:45

A Lágymányosi-öböl partján, szemben a Kopaszival BudapPart néven épül új városnegyed, melynek egyik legfontosabb eleme egy 120 méteres felhőkarcoló lesz. A tervekről korábban részletesen mesélt az Urbanistának a beruházó, és megkérdeztük a Magyar Építőművészek Szövetségét is a témáról. Ugyanakkor az építész/várostervező szakma egyelőre nem állt ki egységesen sem mellette, sem ellene – pedig időközben a Főváros áldását adta a magasházra, melyet a korábbi szabályozás tiltott volna. Most azonban néhány fontos személy tiltakozását fejezte ki.

Szerintük egy olyan épület, amelynek mérete (120 méter) a Gellért-hegyével (130 méter) vetekszik, "súlyosan megzavarná az eddig harmonikusnak mondható budai városképet".

Szerintük nem véletlen, hogy a közelmúltban elfogadott, Budapest 2030 elnevezésű szabályozás "toronyházak építését kizárólag a Csepel sziget északi részén engedte meg, nemcsak a város sziluett védelme érdekében, hanem közlekedési, szerkezetfejlesztési és területpolitikai megfontolásokat is figyelembe véve".

Bár a tiltakozók köre koránt sem olyan széleskörű, mint mondjuk a Virágh Csaba tervezte teherelosztó bontását ellenzőké, de van köztük pár ismert név. Például Kévés György Kossuth- és Ybl-díjas építész, Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, vagy a fővárosi felhőkarcolók ügyében igen jártas Schneller István, korábbi budapesti főépítész.

A teljes közleményt és az aláírók névsorát az Építészfórumon olvashatjátok.

Érdekel, mi épül Budapesten? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!



Rovatok