Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, felújítják a Csendillát

A budai villának nem csak a neve titokzatos

2017.09.27. 11:14

Klasszicista épületünk nincs olyan sok Budapesten, de ami van, az furamód leginkább budai villa. Ilyen például a híres, nem is olyan rég eladó sorba került  Óra-villa, vagy a közelmúltban gyönyörűen felújított Hild-villa. Na és ilyen a titokzatos Csendilla is. 

Már a neve is igen különös, elsőre olyan, mintha a csend és a villa összeolvadásából kapta volna, de erről szó sincs. Mai szemmel elképesztő, micsoda birkózás indult az 1840-es évek sajtójában arról, hogy jó-e ez a név. Egyesek szerint azért rossz, mert a magyar csend szóhoz egy spanyol (!!!) gyököt ragasztottak, mások szerint meg azért rossz, mert az illa az illan szó rövidülése, és ahonnan a csend elillan, az a hely ugyezajos. 

Krúdy jó fél évszázaddal később teljesen máshogy látta a kérdést, szerinte márpedig ilyen szó van, még egy kis szösszenetet is írt a  jelentéséről .

Mindenesetre nem ragadványnév, az már a kezdetektől fogva (1844) ott díszelgett a homlokzatán, legalábbis egy 19. század közepén készült akvarellen már látható:

A titokzatosság amúgy nem csak a neve, hanem a tervezője körül is igen nagy. Azt tudni ugyan, hogy Bors József ágens (magyarul ügynök) építtette, de hogy kivel, azt nem. A cikkek egy része Hild Józsefet emlegeti, aki a környéken több villát is jegyez, másik részük a szintén nagynevű klasszicista építészt, a Nemzeti Múzeumot tervező Pollack Mihályt. Nem tudni, kinek van igaza, de az biztos, hogy remek épületről van szó.

A ház ma is megvan, csak a kis kilátótorony nincs meg a tetején, ami pedig igazán különlegessé tette, hiszen ilyet nem volt szokás az ógörög formákat idéző épületek csúcsára tűzni. (Vagy legalábbis ritkán.) Leégett és utána már nem állították helyre.

Korábban többen is jeleztétek, hogy évek óta üresen áll és csak pusztul az értékes műemlék, de sajnos nem tudtam meg róla semmi közelebbit. Aztán most végre megmozdult valami, egy olvasónk küldött néhány képet: úgy tűnik, megindultak rajta a munkálatok. 

A munkásoktól annyit tudott meg, hogy egy magánszemély újítja fel a villát. Akárki is az, szívből örülök neki, hogy ilyesmibe vág bele, bízzunk benne, hogy hamarosan régi fényében pompázik a Csendilla. Vajon a kilátószoba is visszakerül a tetejére?

Ha érdekel a régi villák sorsa, kövesd az Urbanistát a Facebookon!



Rovatok