Index Vakbarát Hírportál

Bontják a káposztásmegyeri "székelykaput"

2018.02.01. 13:15

A káposztásmegyeri "székelykapu" nem székelykapu persze, csak a népnyelv hívja így. Némiképp joggal persze, hiszen Fekete Antal két panelházat összekapcsoló alkotása valóban erdélyi formákat és Kós Károly munkáit idézi meg. Tavaly nyáron írtunk róla először az Urbanistán, amikor szóba került, hogy vajon mi legyen a sorsa. 

A különösebb funkció nélküli díszkapu ugyanis igen rossz állapotba került, és úgy tűnt, három opció közül kell választania az önkormányzatnak:

  1. Lebontják, hiszen nem védett, a felújítása pedig komoly költséget igényel. Miért költenék erre a pénzt, amikor sok fontos célra nem jut?
  2. Lebontják, és valami olcsóbb, egyszerűbb szerkezettel helyettesítik, hiszen jelen formájában felesleges luxus, de mégis hozzáad a környezetéhez.
  3. Felújítják, hiszen ez az épület így teljes. Ha eltűnik, éppen olyan hiányzó része lesz a kompozíciónak, mint az elveszett belvárosi kupolák: szimbolikus jelentőségű eleme a városrésznek, amely életkorából adódóan amúgy sem bővelkedik építészeti emlékekben. A folyamatosan pusztuló posztmodern alkotásokat most ne is említsük.

Mint arra egy olvasónk felhívta a figyelmet, a harmadik opciót kizárhatjuk, ugyanis a környéken parkoló autójának szélvédőjén ezt a cetlit találta:

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is megerősítette: a kapu olyan rossz statikai állapotba került, hogy el kell bontani. A felújítása túl költséges lenne és nem is lenne egyszerű, mert bár közterületen van, valójában a társasházakhoz is támaszkodik, amelyek viszont nem akarnak részt vállalni a finanszírozásban. A pótlásáról egyelőre nem döntöttek, annyi biztos, hogy az oszlopok maradnak. Ezeket a későbbiekben akár egy új kapu vagy kaput idéző kompozíció kialakítására is felhasználhatják.

Lazán kapcsolódik, de mint elmondta, testvértelepülésük, Csíkszentgyörgy jóvoltából a közeljövőben egy valódi székelykaput fognak felállítani nem messze, a Homoktövis utca és a Megyeri út kereszteződésében fekvő parkban, amelynek a rendezést hamarosan megkezdik.

Azért ezt a kaput sajnálom, tényleg egyedülálló alkotása volt a korszaknak és a környéknek.

Érdekel mi történik Budapest közterein? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!



Rovatok