Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas ef Zámbó és Aknay falfestmények Újpalotán

Ha falfestményekről van szó, manapság leginkább a Színes Város vagy a Neopaint képei jutnak eszünkbe, meg hogy főleg a belső városrészek tűzfalain bukkannak fel ezek a muráliák. Pedig korábban vállalatok is készíttettek reklámfestményeket, a rendszerváltás utáni talán legelsőt - ami egy péket ábrázolt munka közben - a pékséggel együtt nemrég elbontották, de a 2000-es években az akkor még MATÁV névre hallgató Magyar Telekom is telibe festett néhány tűzfalat, hogy az épp abban az időszakban eltűnő, az 1970-es években készült, XVIII. kerületi Lakatos úti OTP-reklámról ne is beszéljünk

(Egyébként tudtátok, hogy a Budapest folyóirat 2004-ben fotópályázatot hirdetett a még fellelhető reklámfeliratokról? És hogy a pályázatra beküldött képek még ma is elérhetők a folyóirat honlapján?). Ja, és a Gazdagréti lakótelepre 2005-ben kikerült falfestményről most nem is ejtettünk szót (tényleg, vajon mi van vele?)

Na szóval nemrég fedeztek fel egy nem is akármilyen falfestmény párt egy nem is akármilyen távoli épület falán, ami nem is akármilyen rég van ott: Újpalotán (de nem a lakótelepen) a Késmárk utca 9. számú irodaépület két oldalhomlokzatán van egy-egy festmény: az egyik Aknay János munkája, aki még 1978-ban készítette hozzá a modellt, a másik ef Zámbó István muráliája, aki megrendelésre festette a gigantikus kulcslyukat  a ház falára. Ráadásul mindkettő körülbelül 2001 óta dobja fel az egyébként elég indusztruális környezetbe ágyazott irodaépület falát - vagyis a felfedezés viszonylagos, hiszen 17 éve ott van, csak eddig valahogy nem kapott visszhangot.


A XV. kerületi lapban, az Életképekben jelent meg egy interjú a megrendelő Barta Károllyal, itt olvasható. De az Életképek munkatársai nemcsak a történetet írták meg, hanem olyan jó fejek voltak, hogy küldtek egy fotót azokról a tervekről, ami az épület egyik irodájának a falán láthatók. Ezek a képek különböző variációkat mutatnak ef Zámbó István művéből, ezek közül választották a kulcslyukast, ami máig látható is a falon. A kulcslyuk mellett egyébként egy pöttyös labda is látható, ami a játékosságot szimbolizálja, a szív pedig a szeretetet:

Érdekel a köztéri művészet? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!



Rovatok