Index Vakbarát Hírportál

Elkezdték leszedni a Corvin Áruház alumíniumburkolatát

Image uploaded from iOS (2)
2018.05.23. 14:21

Ma végre megtörtént az, amire már nagyon sokan vártunk: elkezdték leszedni a Corvin Áruház burkolatát, hogy kivillanjon alóla a hófehér eredeti homlokzat. Na jó, persze valójában nem az tűnik elő, hiszen mint arról korábban is szó volt az Urbanistán eredetileg egy romos homlokzatot rejtettek a fémlemezek alá.

A Corvin Áruház 1926 és 1929 között épült, és átadásakor nagyon menő hely volt, amikor pedig beépítették Budapest első mozgólépcsőjét, akkor pláne. Aztán ugye jött egy világháború, meg 1956. Szóval egyes vélemények szerint a hatvanas évekre jellemző modern burkolatnak nem csak esztétikai funkciója volt újranyitásakor, hanem praktikus is: a lepotyogó épületelemektől is óvni akarták a járókelőket.

Tavaly Józsefváros önkormányzata döntött arról, hogy eltávolítják a fémborítást, aminek biztos mindenki örül. Hogy mi lesz vele ezután, mivé alakítják újjá és miből, azt egyelőre még nem tudni. De nagyon meg lennék lepve, ha anélkül támogatná az önkormányzat a bontást, hogy még nem tudják, mi is lesz ott.

Ha megszépül az épület, az mindenesetre mindenképp előnyére válik a térnek.

Az alumínium épületburkolat egyébként nem csak nálunk örvend közutálatnak, hanem az Egyesült Államokban is, ahol sokkal elterjedtebb. Woody Allen Agyament Harryjében amikor leszáll a pokolba, és már túljut a sorozatgyilkosok, TV-ügyvédek, háborús bűnösök és a média szintjén, akkor legeslegalul, a legsötétebb pokolbugyorban találkozik egy öltönyös pacákkal: "Hát maga mit követett el? Feltaláltam az alumínium épületburkolatot."

FRISSÍTVE: Bár az önkormányzat nem küldött sajtóközleményt,  a saját oldalára kitett egy rövid hírt. Eszerint öt nap alatt végeznek a bontással, majd néhány nappal később védőháló kerül a burkolat helyére. Isten igazából majd jövőre esnek neki az átalakításnak. Túl sokat nem árulnak el a ház jövőjéről, csak annyit, hogy "vendéglátóhelyeket, irodai szárnyat is terveznek az épületbe, új funkciókkal szeretnék színesíteni a teret". 

Érdekel, mi történik a budapesti házakkal? Kövesd az Urbanistát Instagramon vagy Facebookon!



Rovatok