Index Vakbarát Hírportál

Budapest és Bécs: képpárokon a két város párhuzamos fejlődése

2018.05.28. 12:28

Budapest és Bécs testvérvárosi versengése a boldog békeidőkben, egymásra kölcsönösen ható fejlődése albumok, könyvek és tanulmányok kedvenc témája. Három évvel ezelőtt A Duna fővárosai. Bécs, Budapest – Párhuzamos városképek 1850-1920 című kiállítás fotópárjai szintén erre a leginkább nosztalgikus szemmel nézett korszakra tekintettek vissza.

A város-összehasonlító projekt következő állomása a két főváros 1918 és 1970 között lezajlott építészeti fejlődésével foglalkozik. Az első világháború után a Monarchia romjain megszülető Ausztria és Magyarország az egykori közös ország kicsiny utódállama lett Közép-Európa újrarajzolt térképén, egyszerre aránytalanul nagynak tűnő fővárosokkal. Az egyelőre még csak Bécsben látható kiállításon közel százötven képpár mutatja be a két város 20. századi urbanisztikai fejlődését a lakhatás, a sebesség városa, a fény és elektromosság, háború és diktatúrák, a város múltja, a vertikalitás, a jóléti állam és a Duna fővárosai témáin keresztül.

Tamáska Máté szociológus, városkutató, a kiállítás szakmai kurátora a közös pontok kiemelésére törekedett, és arra, hogy a fotókon ne csak az épületek, hanem a város lüktetése is megjelenjen. A bécsi fotók többsége a városháza megrendelésére készült a sajtó számára, így leginkább az átadás utáni steril, újszerű tér jelenik meg rajtuk. A budapesti fotók forrása a Fortepannak köszönhetően változatosabb: az UVATERV gyűjteménye mellett hangsúlyosak a mindennapi térhasználó tapasztalatait jobban visszaadó amatőrfotók is.

Az Urbanistán most abécsi Ringturm galériában június 8-ig látogatható kiállítás képpárjai és témái közül válogattunk.

Érdekel a régi Budapest? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!



Rovatok