Index Vakbarát Hírportál

Térképen a korabeli celebek lakhelyei

A Lechner Tudásközpont sorozata híres emberek otthonairól

2018.10.15. 09:57

Tulajdonképpen egészen különös, hogy az embereket érdekli, hogy hol lakott ez vagy az a híres ember. Nem akarom magam sem kivonni a "pácból" persze: engem is érdekel. Pedig az esetek nagy többségében olyan házakban éltek mint bármelyikünk, és a legtöbb ilyen épületnek nincs is más nevezetessége, mint az, hogy az egyik lakásában egy filmszínész vagy egy fotós élt. (A nagy kivétel számomra persze az építészek otthona:  az mindig izgalmas, hogy ők milyen házat terveztek saját maguknak.)

Az Urbanistán is foglalkoztunk ilyesmivel: Kiss Eszter írt pár remek vendégposztot a témában. Mondjuk, hogy hol élt Füst Milán, vagy hogy melyik belvárosi házban tartotta a gazdája Kincsemet (plusz a gyönyörű titkos szeretőjét is).

Nos a téma nem csak őt izgatta, hanem a Lechner Tudásközpont munkatársait is, akik saját gyönyörűségükre, amolyan "love projektként" minden héten kiposztoltak a Facebookon egy-egy olyan házat, ahol valami híresség lakott egykor. Megemlékezve a személyről, meg persze az épületről is, ha már egyszer ez az alapvető profilja a szervezetnek. 

Mostanra vagy negyven ilyen poszt gyűlt össze, úgyhogy Így laktak ők - híres emberek Budapestje címmel felpakolták az összeset egy térképre. Ide is ágyazom:

Ha valaki hagyományosabb megközelítésre vágyik, itt lehet olvasni a sorozatot blogosabb formában is. Az összeállítás természetesen tovább bővül hétről hétre, de már most van benne pár nagyon érdekes hely. Tudtátok például, hogy milyen klassz újépítésű luxus társasházba költözött Jávor Pál 1934-ben? Vagy hogyan került a Jókai-szalon az egykori Epreskertbe? Esteleg azt, hogy melyik híres építész lakott egy még híresebb építész tervezte házban? (Azta, ez milyen hülye kérdés lett, bocs.)

Na szóval a lényeg, hogy akár a (kulturális érték miatt művelődésként is eladható) korabeli sztárpletykák, akár Budapest építészete érdekel benneteket, érdemes elmélyedni a gyűjteményben. Én is épp azt teszem, és nagyon élvezem!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?



Rovatok