Index Vakbarát Hírportál

Lerombolják a házat, ami egyetlen slágerdarab bevételéből épült

A homlokzatán angyalkák tartják Sárosi Ferenc sikerének kottarészletét

2018.11.27. 18:17

Egy szebb időket is megért, polgári házat rombolnak le Józsefvárosban, a Vajdahunyad utcában - adta hírül a Civilek Józsefvárosért. Közel másfél évszázada építették, abban az időben, amikor még egyemeletes épületek alkották a környéket. Az ingatlan láthatóan rossz állapotban volt, már a 2009-es Street View-n is kinn az "omlásveszély" tábla, igaz, akkor még nem volt aládúcolva az erkély. 

Érthető, hogy egy műemléki védettséget nem élvező, kis hasznos alapterületű, omladozó épületet az ingatlanfejlesztő lerombol. Ugyanakkor az is teljesen érthető, hogy egy várost szerető embernek ez nagyon rosszul esik. Főleg, hogy a háznak igen érdekes története van. Vagyis sajnos egyre inkább már csak volt.

Korábban utaltam rá, hogy két fontos Hild is volt a magyar építészettörténetben (József és János), ám ne feledkezzünk meg a harmadikról, Károlyról sem. József testvére nem csak kőfaragó volt, akinek több köztéri szobra ma is áll, hanem  építész is. A nevéhez fűződik a Dreher-villa mellett, például a "kéményseprős ház" is a közeli Bródy Sándor utcában.

A szóban forgó otthont is Hild Károly tervei szerint építették, ahogy a már linkelt posztban áll. Az első tulajdonos Sárosi (Schauer) Ferenc zeneszerző volt, aki 1881-ben bemutatott Atala című operájával akkora sikert aratott a Nemzeti Színházban, hogy a bevételből fel tudta húzni ezt a kis külvárosi házat. Három éven keresztül játszották a művet, még zongorakivonatot is kiadtak a legnépszerűbb dallamaiból.*

Maga a ház is kicsit operadíszletszerűen romantikus: angyalkák tartják a nagy sikerű sláger kottájának egy részletét. Jó lenne ha ezt részletet legalább megmentenék, a bár a vadszőlő már réges-rég elrejtette a járókelők szeme elől. Akármilyen giccses dolog is, semmi sem adja jobban vissza az akkori Pest hangulatát, mint egy-egy ilyen részlet.

*FRISSÍTVE: Mint arra N. Kósa Judit, legendás helytörténész és Budapest-ügyi újságíró felhívta a figyelmemet egy kommentben, a ház történetét ő göngyölítette fel még 12 évvel ezelőtt a Népszabadságban. Szerényen hozzátéve, hogy bizony sok benne a feltételezés. Például könnyen lehet, hogy a házat a két Schauer-testvér, Ferenc és Ignácz, közös erővel építtette. Mindenesetre érdemes elolvasni az eredeti cikket, ha már az általam fellelt források egyike sem vette a fáradtságot, hogy belinkelje, vagy megemlítse azt.

KIEGÉSZÍTÉS 2.: A ház egyik egykori lakója hívta fel a figyelmem arra, hogyha az Atala kottája nem is, de a librettója elérhető online a  Kongresszusi Könyvtárban. Ám ennél is érdekesebb a Hild Károly-féle, 1865-ből származó terv, amelyen egy földszintes épület látható, melynek homlokzata pont úgy néz ki, mint a mai ház alsó szintje. Ha ez valósult meg, akkor a Schauer-testvérek 1881-ben ezt vásárolták meg, és erre építettek új emeletet - melyen természetesen már szerepelt a nevezetes kottarészlet. (A telekönyvi linkért köszönet noblesseobligenek!)

Érdekel, mi történik a pesti házakkal? Kövess Facebookon, Twitteren, vagy akár Instagramon is.



Rovatok