Index Vakbarát Hírportál

Elő webkamera a városban - féléves késleltetéssel vetítve

Egyelőre csak terv, de annak pompás Kecskeméti B. Zoltán ötlete

07c06d73054351.5bfd0c28a645c
2018.11.28. 15:29

Kecskeméti B. Zoltán ritkán rukkol elő dolgokkal, de akkor hanyatt szoktunk vágódni tőle. Nagy hirtelen nem is tudom, melyik volt legzseniálisabb ötlete. Talán a Dunán bicikliző, vízáramlással mozgatott kinetikus kerékpáros?

Esetleg a rajzfilmfigura-lufik légi parádéja, szintén a Duna felett?

Nos bármelyiket is szerettétek legjobban, most itt az alkotó legújabb húzása.

Sokkal kisebb méretű, kevésbé látványos, de ugyanolyan szellemes, mint az előzmények, és ugyanolyan klasszul van lemodellezve. (Érdemes megnézni, hogy az 5-8 évvel ezelőtti installációinál még milyen minőség tűnt hihető telefonos videónak, és milyen ez.)

A legújabb ötletének lényege egy hatalmas UHD monitor, amit felállítanánk a városban, és egy webkamera segítségével pontosan azt mutatná, ami mögötte van. Oké, ehhez persze nem kéne monitor, elég lenne egy ablak is, sőt tulajdonképpen nem is kéne semmi. A csavar abban van, hogy a felvételeket tárolnák egy szerveren, és hat hónapos késéssel vetítenék vissza. Vagyis télen egy nyári, nyáron egy téli szeletet látnánk ugyanonnan: nyalnánk a fagyink, és közben a karácsonyi vásárt nézhetnénk, vagy fordítva.

A dolog persze a gyakorlatban kivitelezhetetlenebb, mint a lebegő Kockásfülű nyúl vagy a kinetikus óriásbringás, hiszen a személyiségi jogok miatt nem tárolhatunk arcokat, és vetíthetjük vissza azokat ismeretlen járókelőknek.

Ugyanakkor mint ötlet tényleg nagyon klassz. Most például, milyen jó lenne ebből a locspocs novemberi esőből locspocs májusi esőt nézni!

További részletek Kecskeméti B. Zoltán Behance-oldalán



Rovatok