Index Vakbarát Hírportál

És mi van akkor, ha Kocsis Máté drogozik?

2014. december 8., hétfő 13:54

Sosem kokainoztam, lőttem magam heroinnal, szedtem ecstasyt, de még füves cigibe sem kóstoltam bele soha. Kocsis Máté persze jól sejti, hogy láttam már füvező, vagyis a jelenlegi jogrendszerünk szerint drogozó tinédzsert, újságírót - sőt, kapaszkodjon meg mindenki a választókerületében - politikust is. Nem igazán gondoltam, hogy nekem bármi közöm is van hozzá, törődjenek ezzel a tinik szülei, az újságírók főnökei, a politikusok szavazói, hozzátartozói. 

Erre persze jogos reakció lehet: ha a szülők, munkáltatók, szavazók, hozzátartozók nem tudnak róla, akkor hogyan törődjenek ezzel? Ám ez egy vég nélküli vita, hiszen ha nem veszik észre, hogy drogozik a tini, újságíró, politikus, akkor talán nem olyan nagy a baj, hogy közbe kellene avatkoznia a parlamentnek, hatóságoknak, bárkinek.

Kocsis Máté Fidesz által villámgyorsan felkarolt javaslatáról, amely szerint a tinédzsereket, politikusokat és újságírókat évente kötelező drogteszt alá kell vetni, rengeteg kérdést fel lehet tenni. Feltennénk ezeket magának Kocsis Máténak, ő azonban egyelőre nem adott interjút sem az Indexnek, sem másnak.

Ki végzi a drogtesztet? Hogy és meddig tartják nyilván az eredményeket? Kinek lesz hozzáférhető az eredmény? Mi van, ha valaki megtagadja a vizsgálatot? Mi van, ha egy szülő nem akarja, hogy a gyereke pisijét megvizsgálják? Ki minősül újságírónak? Politikus ilyen esetben visszahívható lesz a posztjáról? Az összes kérdés közül azonban érdemes előre vennünk a következőt.

Tulajdonképpen mi köze az államnak ahhoz, hogy valaki drogozik-e?

1. Vegyük előre az egyszerűbb eseteket. Ha egy újságíró drogozik, befüvezve írja a cikkeit, az tényleg nem az ideális állapot. Ám ez nem a kormány, a parlament, vagy Kocsis Máté problémája, hanem az adott médiumé, amely leközli a cikket, levetíti a riportot. Ha a munkáltató észleli, hogy az újságírója drogozik, és emiatt a médiumot kellemetlen helyzetbe hozza, figyelmeztetheti, sőt kirúghatja az illetőt. Ehhez nem is kell állami drogteszt.

2. Mi van, ha egy politikus drogozik? Bizony, vannak olyan munkakörök, amelyeknél jelentős közérdek fűződik ahhoz, hogy a munkát ellátó személy ne drogozzon. Például egy buszsofőr, egy légiforgalmi irányító, egy orvos pillanatnyi kihagyása emberéletekbe kerülhet. Bár nem szeretnék ötleteket adni, de esetükben jogos elvárás, hogy amíg dolgoznak, ne legyen drogtól vagy alkoholtól bódultak. Itt felvethető egy központi előírás.

És mi van akkor, ha Orbán Viktor vagy Kocsis Máté drogozik? Ők is életekről döntenek persze, de talán nem jelent közvetlen halálos veszélyt, ha befüvezve írnak alá egy rendeletet vagy nyomogatják a szavazógombokat. Amúgy pedig a politikusok többségének évekig sikerül rejtegetni több tízmilliós villákat vagy bécsi bankszámlákat különböző trükkökkel, szóval majd pont az éves drogteszt előtt ne rejtenék el a testükből a kábítószert.

3. A tinédzserek drogtesztje a legkényesebb kérdés, és őszintén szólva nem is említhető egy lapon az újságírók vagy politikusok drogozási szokásaival. A 12-18 évesek körében sok oka lehet a kábítószerezésnek a családi vagy szociális helyzettől kezdve a divatkövetésen át a társak hatásáig (könyvtárnyi a szakirodalom), és ezen a problémán aligha javít, ha évente megpisilteti őket a kormány. Ismerek néhány tanárt, aki szerint pontosan tudja mindenki az iskolában, hogy melyik diák hányadán áll a droggal, nem is kell oda a költséges drogteszt. 

Sőt, egy ilyen kötelező vizsgálat csak ront az általános iskolai helyzeten, hiszen

minden diák, a sosem drogozó is, szembesül azzal, hogy az állam nem bízik benne, potenciális drogosként, bűnözőként kezeli.

Emlékszem, életem egyik legmegalázóbb jelenete az iskolában az volt, amikor egy pénztárcalopás után mindenkinek a táskáját átvizsgálták, így nekem is meg kellett mutatni, hogy nem én csórtam el az osztálytárs féltve őrzött vagyonát. (Jelentem, a pénztárca nem lett meg egyik táskában sem.)

A Fidesz-frakció után majd a parlament is nyilván alaposan áttárgyalja a javaslatot, és egyre valószínűbb, hogy valamilyen szinten elő is írja bizonyos életkorú és munkakörű személyeknek a kötelező drogtesztet. Biztosan lesz pár paragrafus arról is, mit kell csinálni azokkal a lúzerekkel, akik a drogteszt előtti napokban kábítószereznek, és lebuknak a teszten. 

Összességében azonban - ha ezt tényleg bevezetik - mindannyian megbukunk a teszten. Mi, mindannyian. Itt, a tízmillió potenciális drogos országában.

Rovatok