Index Vakbarát Hírportál

Sajnos zseniális a kormány gyűlöletkampánya

2015. június 14., vasárnap 08:29

Értelmes, felvilágosult és világot látott emberek azon szörnyülködnek vagy legalábbis vitáznak, hogy ki lehetett az az idióta, aki kitalálta, hogy a bevándorlók és menekültek ellen indítson a kormány plakátkampányt, és hogy ez mennyire értelmetlen, buta, demagóg és káros. Aki kicsit is érzékeny az emberi jogokra, a világ dolgaira, aki járt már bármelyik nyugati országban, az a fejét fogva szentségel, hogy ekkora ostobaságot hogy lehetett kitalálni. Jönnek az elemzések, a számok, a külföldi példák, a mémek, az egész ízekre van szedve.

Csakhogy a kampány sajnos zseniális.

Miről is van szó? Ha valakinek nem lenne világos, a plakátok nem a menekülteknek és nem is az embercsempészeknek szólnak. A kormány egyértelműen a fogyatkozó táborát akarja visszahódítani, megerősíteni, és ehhez sikerült egy olyan témát találni, ami szimpatikus az idegengyűlöletre fogékony és az egyre erősödő Jobbik felé kacsintgató szavazóinak. Nem zsidók vagy cigányok ellen hangolnak, de a hatás ugyanolyan: van kit utálni, van kitől félni, van kiről beszélni. Ráadásul egy olyan, szinte alig létező és látható csoport került célkeresztbe, aminek a tagjai erről a kampányról semmit sem tudnak (nem is nekik szól, ugye), nem szavazók, nem fogják tüntetésekkel megbénítani az országot, nem tudnak kárt okozni a kormánynak. És vannak a háborgók, akiknek újra van miért háborogni.

A fővárosból nézve úgy tűnhet, hogy a felháborodás repedéseket fog okozni a kormány népszerűségén. De még ez a háborgás is jól jön a kormánynak. Olyan csoport háborog, ami valószínűleg eddig se volt elvakult Fidesz-hívő, és a jövőben se lett volna az, és bármennyire is hangos a kiborulás, választói, szavazói értelemben nem nagy tömegekről van szó. Viszont a megszólítani kívánt csoport egy része egészen bizonyosan pont a lárma miatt értesül az egész kampányról, és a ricsaj is jó apropó a kormánynak, hogy elhitesse magáról a tájékozódásra nem túlzottan ügyelő rétegekben, hogy a rendet, a biztonságot, a védelmet képviseli.

Nem számít, hogy ostobaságról szól az egész, rengeteg választó nem gondolkodik, nem tájékozódik, csak benyalja a demagógiát. Lehetne azt gondolni, hogy azért az értelmesebb jobbos szavazók azért csak látják, mekkora átverés ez az egész, de mivel egy olyan csoport van célkeresztben, aminek nincs közös halmaza a gondolkodó szavazókkal, pont leszarják. És akkor még egy pont, amiért jól működik ez a kampány. Kerüljön le a Quaestor-ügy a napirendről? Pipa! Senkit ne érdekeljen az éppen elfogadás alatt álló jövő évi költségvetés? Pipa.

Mondom, sajnos tökéletes.

Rovatok