Index Vakbarát Hírportál

Küszöb akkor minek van?

2016. október 2., vasárnap 21:42

Több szempontból is tanulságos eredménye lett az érvénytelen kvótanépszavazásnak. Sajnos ezek a tanulságok előre tudhatók voltak, mégis zavarba hozzák az embert.

A legfontosabb tanulság, hogy uszkve 20 milliárd forintért sikerült megtudnunk, hiába van érvényességi küszöb, a kormány akkor is úgy fog viselkedni, mintha érvényes lenne a népszavazás, ha ehhez nem kapott elég szavazatot. Vakarhatjuk a fejünket, mi értelme van így az érvényességi határnak? (Amit egyébként pont az Orbán-kormány emelt fel.)

A miniszterelnök már a szavazás közben is elmondta, hogy nem érdekli az eredményesség (pár napja még arról beszélt, hogy csalódott lesz, ha nem mennek el elegen), mindenképp lesz jogi következmény, ha a nemek többségben lesznek. Az népszavazás nélkül is tudható lett volna, hogy egy ilyen szavazáson a nemek többségben lesznek. A kampányra és a lebonyolításra fordított összeg töredékéből elég nagy mintán lehetett volna egy közvélemény-kutatást tartani, ugyanez lett volna az eredmény, ugyanez lett volna a közjogi helyzet is. Ráadásul a kormány (például az alaptörvény megalkotásakor) korábban már hozott olyan döntéseket, amikhez elegendőnek tartotta az előző választáskor kapott választói felhatalmazást. Akarata érvényesítéséhez simán hivatkozhatott volna most is erre, talán még jobban is jártak volna.

Miközben a népszavazás egy nagyon fontos és jó dolog lenne, az egészből viccet csináltak. Egyrészt egy csomó ügyben, amiben még érdekes lehetne a nép véleménye (alaptörvény, Paks 2, olimpia) nem engedtek/engednek népszavazást tartani, de egy előre borítékolható eredményű témában bevállalták, elképesztően tolták is, mégse lett közjogi értelemben elég szavazat. Viszont úgy csinálnak, mintha az érvénytelenség nem jelentene semmit. Ennek mi értelme van? Hogyan lehet ugyanaz a következmény érvényesség és érvénytelenség esetén is? Ez olyan, mintha az iskolában egy tantárgyból megbuknánk, de azt mondanánk, nem baj, volt év közben egy csomó értékelhető dolgozatunk, ezért mehetünk is a következő osztályba, nem számít, hogy az évzáró, legfontosabb dolgozat bukta lett.

Persze, a kormánynak ad valamekkora muníciót Brüsszel felé, hogy nagyon sokan (de nem elegen) azonosultak a politikájával, de van itt egy másik tanulság is: a többség nem volt vevő a sok esetben hazug, félrevezető, káros és idegenellenes politikára. Új témát kell keresni.

Rovatok