Index Vakbarát Hírportál

Magyar nők! Magyar hölgyek! Segítsünk Orbán Viktornak!

2018. április 20., péntek 15:47

Mit mondott pontosan Orbán Viktor?

A Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában 2018. április 20-án.

Nagy Katalin újságíró: A demográfia egy nagyon nagyon fontos kérdés Magyarország számára. A családtámogatás, az tovább épül?

Orbán Viktor miniszterelnök: Szeretnék egy átfogó megállapodást kötni a magyar nőkkel. Mert a demográfia végül is rajtuk áll vagy bukik. Az ő döntésük. Fontosnak tartom, hogy mondják el, mi pedig pontosan értsük meg, hogy mit akarnak. A gyerekvállalás a legszemélyesebb ügy, de a közösség számára ugyanakkor egy fontos ügy. Nagyon személyes ügy, de úgy is mondhatnám, hogy a legszemélyesebb közügy. Csak a hölgyek tudják eldönteni. Nekem az a dolgom, azt hiszem, és a kormánynak az a dolga, hogy az ő döntésüket tudomásul vegyük, és ha gyermeket szeretnének vállalni, és el tudják mondani, hogy hogyan mehetne ez jobban és könnyebben, a gyermeknevelés, meg a családok egyben tartása, akkor mi azt meghallgassuk, megértsük, és utána kössünk egy megállapodást arra, hogy ne négy évre, hanem 15-20-30 évre, mert a demográfia-politikának a lényege a hosszú távú tervezhetőség, kössünk egymással egy megállapodást. Én szeretnék a magyar nőkkel, a magyar hölgyekkel kötni egy megállapodást a magyar jövőről, az ő abban játszott szerepükről, és a kormány részéről a nekik nyújtható kiszámítható perspektívákról.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke április 20-án reggel a Kossuth Rádióban bejelentette, hogy

megállapodást fog kötni a magyar nőkkel.

Még ennél is pontosabban: meghallgatja a magyar nőket, a magyar hölgyeket, hogy miként lehetne nekik gyerekszülésileg, gyerekvállalásilag könnyebb. A gyerekvállalás a legszemélyesebb közügy, mondta Orbán Viktor, és ez az a közügy szerinte, amiben csak a nők dönthetnek. A nők tehát azok, akiktől most segítséget kér.

Nem lehet tudni egyelőre, hogy mi lesz a formátuma a miniszterelnöki segítségkérésnek, hogy lesz-e nemzeti nőkonzultációs kérdőív értelmetlen és/vagy előre irányított kérdésekkel tűzdelve, mindenesetre én most gyorsan körbekérdeztem húsz magyar nőt arról, hogy lehetne nekik könnyebb.

Én szeretnék a magyar nőkkel, a magyar hölgyekkel kötni egy megállapodást a magyar jövőről, az ő abban játszott szerepükről

- mondta Orbán Viktor, én pedig arra gondoltam, legyünk konstruktívak. Vizsgáljuk meg, hogy mi, magyar nők, magyar hölgyek miben tudunk segíteni Orbán Viktornak.

Tudunk például szülni.

És ez nagyon fontos, Orbán Viktor ma reggeli nyilatkozatából legalábbis nagyon úgy tűnik, hogy a magyar nő kiemelkedő és elsődleges (kizárólagos?) funkciója a magyar anyaság

Orbán Viktor gondolatmenetében a gyereknevelés tehát a nők dolga, a férfiakat – úgy tűnik – ebből az egész rendszerből figyelmen kívül (kellene) hagyni. Pedig ez így nagyon nincs rendben.

Az csak az egyik, hogy a fogyatkozó magyar társadalom létező összes tagjának létrejöttében ugyanakkora szerepet játszott az édesapa, mint az édesanya. Meg hát az is van, hogy egy csomó férfi hoz édesapaként percről percre fontos döntéseket a gyerekei életében, és egyáltalán: folyamatosan és aktívan jelen van a gyereknevelésben. És most miniszterelnököm szavaiból mintha azt kellene megértenem: a család, mint komplex egész, illetve maguk a férfiak nem számítanak, a lehetőség a magyarság jövőjét illetően kizárólagosan a nők kezében van, mert hogy a nők társadalmi-közösségi funkciója kizárólagosan a szülés. 

És ez a gondolat életidegen. Nem fognak a nők egyedül dönteni a szülésről, ahogy eddig se egyedül döntöttek. Eleve, a nők, így masszaként, egyformának kezelve, kicsodák? Ezerféle ember van ebben az országban, ezerféle értékrenddel, problémával, nincs olyan, hogy „a nők”, akikkel meg lehet állapodni, és majd minden rendben lesz, ömleni fog a szülőcsatornákból a sok kis cuki magyar.

Például az a húsz magyar nő, akiket ma megkérdeztem, eléggé különbözőek. Van köztük olyan magyar nő, aki egyben magyar anya is. Például én is ilyen vagyok, kétszeresen. Aztán van köztük magyar nő, aki még nem magyar anya. Meg olyan is, aki egyáltalán nem is akar anya lenni. 

Különbözőek, de abban hasonlítanak, hogy egyiküknek sem kellett hosszan gondolkoznia arról, hogy miként lehetne nekik könnyebb. Nyomták iziben a válaszokat, úgyhogy tisztelt Miniszterelnök Úr, íme néhány magyar nő néhány nagyon konkrét ötlete, amiket az elmúlt nyolc év kormányzás során nyugodtan végre lehetett volna már hajtani.

Könnyebb lenne, például, 

A lista jócskán bővíthető. Hátha a következő négy évben jut idő a végrehajtására.

Rovatok