Index Vakbarát Hírportál

Olyan embereket akar maga köré Orbán, akikkel szívesen dolgozna együtt

2018. április 24., kedd 13:38

Lojális, a kormányfői elképzeléseket katonás rendben végig vivő, erős munkabírású minisztereket akar látni újonnan felálló kormányában Orbán Viktor  - értesült az Index főmunkatársa, amikor körbekérdezett, hogy mi a stájsz. 

Úgy tudjuk, hogy a napokban a kormányfő folyamatosan konzultál a szóba jöhető jelöltekkel. Igazi tárgyaláscunami és konzultációdömping jellemzi ezt az időszakot, de ez várható volt. "Számítottunk erre" - mondta az egyik forrás.

Az Index főmunkatársának ugyanaz a forrás is megerősítette azt az információt, miszerint egyelőre a struktúrákat kell meghatározni, mert nem minden struktúra lesz ugyanolyan, mint a harmadik Orbán-kormányban. "Tanultunk a hibákból" - mondta az egyik forrás. Ha a struktúra megvan, nagy baj már nem lehet, bár az igazi munka csak azután veszi kezdetét - állítják a tűz körül ülő jólértesültek.

"Még nem tudni, kiből mi lesz, de már folynak az egyeztetések, folyik a munka" - mondta az egyik magas rangú fideszes forrás az Index főmunkatársának. Ő azt is kifecsegte, hogy Orbán Viktor a legutolsó pillanatig vár azzal, hogy a hr-döntéseit az érintettek tudomására hozza. "Igazi sakkjátékos" - fogalmazott a forrásunk.

Azt többen is megerősítették az Indexnek, hogy Orbán ezzel a taktikával versenyezteti embereit és ezzel is teszteli a stressztűrő képességeiket. Márpedig a stressztűrésre szükség is van, mert kemény időszak elé néz a kabinet. A munka dandárja még csak ezután jön. "Az elképzelések megvannak, már csak a konkrétumok kellenek" - diktálta le egyik forrásunk.

"A politikához három dolog kell. Konfliktus. Konfliktus. Konfliktus" - utalt az Index főmunkatársának egy szóba jöhető miniszter arra, hogy a másik három dolog (pénz, pénz, pénz) már Mészáros Lőrincnél van, és szerencsére már nem kell vagyonnyilatkozatot közzétennie, ha nem ő lesz  a polgármester.

Már vannak, akik búcsút inthetnek a széküknek és vannak, akik friss, újult erővel ülhetnek bele a székükbe - tudtuk meg. 

De aki könnyű négy évre számít, tévedésben van. Forrásaink egybehangzóan állítják, hogy a leendő miniszterektől kemény munkát vár el Orbán, aki nem szereti, ha körülötte lazsálnak az emberek. Egyik forrásunk sem tudta ugyanakkor értelmezni, mire utalhatott Orbán, amikor Balog Zoltán leköszönő miniszternek azt mondta: eddig vezetett, de most irányítani akar. Ám ez a sejtelmesség éppúgy adja Orbán erejét, mint a "kiszámítható kiszámíthatatlanság" - ahogy egyik főmunkatásunknak fogalmazott a főforrásunk. "Zsenialitás" - foglalta össze tömören egy magas pozícióban lévő forrás a kormányfő stratégiájának lényegét. 

"Rend a lelke mindennek" - hangzott el egyszer egy beszélgetésen, amelyen a jövőbeni kormányzást meghatározó főbb pillérekről beszéltek egymás között a források. Az például még képlékeny, hogy a sajtó főmunkatársainak a jövőben ki mondja el az információkat, de több szóba jöhető ember neve felmerült. Olyan kell, akinek gyakorlata van a kommunikációban, vagy ahogy egyik forrásunk fogalmazott: "Akit be tudunk küldeni az oroszlánok közé". Emberarc és kőszív - ezt a két szempontot is figyelembe kell venni. "A békés harcos útja" - mondta egy forrásunk, amikor arról faggattuk, mi a kedvenc könyve. 

Most nagyon erős felhatalmazást kapott a kormány és a forrásaink szerint ezzel élni is fog. Mindennek a kormányzati munkában is látható lenyomata lesz, és már nagyon hamar kirajzolódik majd az az irány, ami meghatározza a további irányok irányát - utalt az egyik forrásunk egy másik forrásnak a forrására, amit ez utóbbi forrás egyébként egy másik, sokkal kormányközelibb forrásnak és nem Orbánnak tulajdonított valójában. De a lényegen szerinte ez nem változtat - tette hozzá sejtelmesen. Az ukáz valószínűleg így is úgy is ki lesz adva: elvi és gyakorlati síkra kell helyezni a politikai ideológiát, végre kell hajtani az elképzeléseket, nem szabad finnyáskodni. 

Információnk szerint olyan embereket akar maga körül látni Orbán, akikben megbízik és akikkel szívesen dolgozna együtt és nem olyanokat, akikkel nem - tudtuk meg.

Rovatok