Index Vakbarát Hírportál

Bélszínszeletelés és faxolás – az MVM rezsicsökkentő valóságérzékelése

2022. július 22., péntek 11:31

Az energiaszolgáltató listáján az átlagos magyar család számára szinte ismeretlen tételek is szerepelnek.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. (MVM) az energiacsökkentés érdekében egy hosszú listát állított össze annak érdekében, hogy a felhasználók számára is világossá tegye, háztartási gépeink és a mindennapok során, az otthonainkban használt elektromos eszközök valójában hány kWh energiát fogyasztanak.

A felsorolásban szereplő néhány eszköz, illetve annak magyarázó szövege azonban az MVM egészen szürreális valóságérzékeléséről tanúskodik 

– nem meglepő, hogy többeknél is megütközést keltett. Erősen kérdéses ugyanis, hogy például a korai Columbo-filmek hangulatát idéző faxkészülék áramfogyasztásának feltüntetése – mely eszköz a kétezres évek elején, az internetes levelezés térhódításával gyakorlatilag eltűnt az infokommunikációs eszközparkból – mennyiben releváns adat. 

Ugyancsak erősen időutazást sejtető a videókészülék (képmagnó) beemelése a listába. A streamelés és streamingszolgáltatók világában legfeljebb csak a műszaki érdekességek iránt érdeklődők otthonában található ilyen készülék. Annyi azonban tényszerűen megállapítható, hogy a lakosság az elmúlt 20 évben a videó- és a faxberendezések üzemen kívül tartásával már eddig is nagyon sok pénzt spórolhatott meg.

Az elektromos szeletelőkés sem általánosan elterjedt, de ez esetben nem a listára kerülése a meglepő, hanem az üzemidő és a fogyasztás összefüggését bemutató példa. Itt ugyanis arról írnak:

ha 4 éven keresztül minden hétvégén felszeletelünk egy adag bélszínt, akkor a készülék 1 kWh-t fogyaszt.

Egy kilogramm bélszín ára alsó hangon is 12 ezer forint körül alakul, így nem kizárt, hogy akinek telik arra – és gusztusa is van ahhoz –, hogy négy éven át minden héten bélszínt szeleteljen és egyen, az nem az elektromos késével fog spórolni.

A lista ugyanakkor olyan általánosan elterjedt és széles körben üzemeltetett berendezést nem tüntetett fel, mint a klíma, amely egy tudományos kutatás szerint akár 42 százalékkal is növelheti egy átlagos lakás villamosenergia-felhasználását.

Frissítés: Írásunk megjelenését követően az MVM jelezte, hogy egy régen összeállított listát tettek közzé, elfogadják a kritikát, és a hibát kijavítják. A cikkünkben hivatkozott oldalról eltávolították az említett eszközöket. Az eredeti közlés tartalma ebben a hírünkben megtalálható.

(Borítókép: SSPL / Getty Images)

Rovatok