Index Vakbarát Hírportál

Puzsér Róbert: Ungár Péter alkalmatlansága

2022. október 11., kedd 14:15

Ungár Péter kijelentette, hogy ő egy neurotikus, meleg, fehér, zsidó férfi, ezért nem alkalmas miniszterelnöknek. Aligha kell bárkinek felsőfokú végzettség ahhoz, hogy e kijelentésből kiértse: az ifjú oligarcha szerint szellemi képességei, erkölcsi integritása és a népképviselet iránti elhivatottsága alkalmassá tenné arra, hogy az ország miniszterelnöke legyen. Csak ne lenne férfi. Így nem megy. Főleg nem úgy, hogy a bőre fehér. Ilyenek itt, Kelet-Európában nem lehetnek miniszterelnökök. És még ezekhez társul a homoszexualitása, a neurózisa meg zsidó származása, amely jegyek iránt az itt élők sajnos nem eléggé elfogadók. Ungár Péternek nem volt szerencséje: ilyen tulajdonságokkal jelen előmenetele is kész csoda – még szerencse, hogy Magyarországon pénzzel sok mindent el lehet intézni.

Ungár Péter 0,0 százalékos pártjának frakcióvezetőjeként azzal magyarázza a miniszterelnöki posztra való alkalmatlanságát, hogy homoszexuális és neurotikus, fehér bőrű és zsidó származású férfi. Bárcsak egy picit sötétebb bőre, női nemi szerve, átlagosabb szexuális hajlama, stabilabb pszichéje és keresztlevele volna! Csak úgy özönlenének a választók, hogy Magyarország kormányfőjévé tegyék – de az emberek sajnos előítéletesek, a bőrszín, a származás, a pszichés stabilitás meg a szexuális hajlam alapján ítélkeznek: ugyan ki bírna érvényesülni ekkora ellenszélben?

Ungár Péter úgy gyűjtögeti és játssza ki áldozati identitásjegyeit, mint az autóskártyát – jól láthatóan elkönyvelte, hogy ezek révén érvényesülhet hatékonyan a huszonegyedik századi politikában.

Eszébe jutott-e vajon, hogy esetleg a felvásárolt kárpótlási jegyekből privatizált vagyona teszi alkalmatlanná, amellyel bevásárolta magát a politikai osztályba? Eszébe jutott-e, hogy NER-nagyvállalkozóságával együtt viselt ellenzéki képviselősége teszi alkalmatlanná? Eszébe jutott-e, hogy az ezt firtató kérdésekre válaszul megvonogatott válla, hamisítatlan oligarchaarroganciája teszi alkalmatlanná? Eszébe jutott-e, hogy édesanyjának, az Orbán-rendszer iránti hűségét lépten-nyomon demonstráló Schmidt Mária NER-úrnőnek a fejében belső monológként zakatoló hangja teszi alkalmatlanná?

Jelzem Ungár Péternek, hogy nem zsidó származása és nem homoszexuális hajlama miatt alkalmatlan miniszterelnöknek. Ne fogja a fehér bőrére, ne fogja a hímnemére és ne fogja a neurózisára, mert ezektől még bőven alkalmas lehetne. Totális elvtelensége, áspiskígyó-természete és a politikus pszichopaták iránt táplált mélységes tisztelete teszi alkalmatlanná miniszterelnöknek, meg persze az, hogy senki nem szavazna rá – s e tények közt Ungár Péter akár összefüggést is találhat.

Esetleg gondolhatna ez a zsidó származású, neurotikus és homoszexuális, fehér férfi valamit vagy bármit a világról a maga érvényesülésén, a mindennapos politikai méregkeverésén meg a köztetszés szüntelen méricskélésén kívül, és máris eggyel könnyebb lenne elképzelni miniszerelnöknek. Esetleg választhatna ez a nagyon kisebbségi, sokszorosan hátrányos helyzetű milliárdos a skinheadből szocialista pártigazgatóvá emelkedett Molnár Zsoltnál jobb mentort és tanítómestert maga mellé, és miniszterelnöknek is mindjárt alkalmasabb lenne. Esetleg megpróbálhatná nem úgy értelmezni az Orbán és Gyurcsány közti egyenlő távolságot, mint egyenlően gyümölcsöző, baráti viszonyt, hanem mint e kettő konzekvens elutasítását, és máris alkalmasabbnak tűnne arra, hogy a nyomukba lépjen. Esetleg

felhagyhatna a Schmuck Andortól ellesett politikai gerontofíliával, és tudomásul vehetné, hogy hiába adja elő a hazai öregek legkedvesebb kisunokáját,

ebben a versenyben Orbán és Gyurcsány legyőzhetetlen – esetleg képviselhetne mást is a politikában, mint a harminckét éve legjobban képviselt társadalmi csoportot, esetleg képviselhetné a jövő nemzedékeit a huszadik századból itt maradt, kádárista nyugdíjasok helyett, és máris ki lehetne nézni belőle némi előmenetelt, ha nem is mindjárt a miniszterelnökséget. Ezek persze csak ötletek – korántsem olyan jól kipróbált áldozati kártyák, mint amilyenek révén a hazudozó politikusok világszerte a közhatalom csúcsait ostromolják.

A szerző kritikus, publicista.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép: Ungár Péter, az LMP képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok