Index Vakbarát Hírportál

Nem jó belegondolni, mi lenne most az EU segítsége nélkül

2020. április 3., péntek 07:12

Az EU nem segít a vírus leküzdésében! Hacsak azt nem vesszük, hogy a magyar egészségügy az elmúlt másfél évtizedben jórészt éppen az EU-s forrásoknak köszönhetően tudott szinten maradni, sőt fejlődni. Ez 2007 óta legalább 450 milliárd forintot jelent. Mai forintban számolva sokkal többet.

Nem jó belegondolni, mi lenne most enélkül.

Az egészségügy nemzeti hatáskör, vagyis az EU nem szólhat bele abba, hogy az egyes tagállamok hogyan szervezik meg polgáraik gyógyítását. Azért nem, mert a tagállamok erre nem hatalmazták fel. Jó, vagy nem jó – ez így van, és kész.

Így aztán az EU számára rendelkezésre álló eszközök is korlátozottak. Most ezért „Brüsszel” fizetési könnyítésekkel, rugalmasabb szabályokkal, közös védőeszköz- és tesztbeszerzéssel és a vakcinakutatás támogatásával igyekszik segíteni.

Érdemes viszont azt is figyelembe venni, hogy az uniós csatlakozás óta gyakorlatilag nem volt az országban olyan állami kórház- vagy rendelőintézet-felújítás, egészségügyi eszközbeszerzés, illetve informatikai fejlesztés, amelyet ne az EU finanszírozott volna.

Mégpedig az esetek túlnyomó részében 85 százalékban (kisebb részükben 50 százalékban).

A pénzek nem csak épületekre, berendezésekre mentek. Nagy összegekkel támogatják az EU-s források az egészségügyi dolgozók megtartását, új munkatársak – orvosok, ápolók, gyakornokok – felvételét, képzését is. Ennek hiányában még erősebb lett volna az elvándorlás az utóbbi években.

Azért az egészségügyre fordították ezeket a pénzeket, mert a mindenkori kormányok – nagyon helyesen – így látták jónak. Az EU-s források felhasználásáról ugyanis – minden tévhittel ellentétben – alapvetően a tagállami kormányok döntenek.

A kormányzati palyazat.gov.hu oldalon elérhető tanulmány szerint a 2007–2013-as EU-s költségvetési ciklusban 351 milliárd forintnyi uniós támogatás jutott a magyar egészségügyre. Ebből – a társfinanszírozás miatt – közel 300 milliárd volt a tisztán uniós pénz.

A 2014–2020-as ciklusban – szintén a fenti oldalon elérhető adatok szerint – legalább 150 milliárd forint érkezett, illetve érkezik a magyar egészségügybe az EU-polgárok által befizetett adókból. Ebben még nincsenek benne az orvosi kutatásokra, vagy például egészségturizmusra fordítandó, igen jelentős összegek.

Hogy kicsit konkrétabbak legyünk, felsorolnék egy-két jelentősebb egészségügyi fejlesztést a 2007–2013-as ciklusból:

Ez természetesen csak egy-két projekt a rengeteg közül.

 3-5-7 milliárdos fejlesztések voltak még például Székesfehérváron, Nagykanizsán, Baján, Veszprémben, Debrecenben, Szolnokon, Sopronban, Tatabányán, Kecskeméten, Békéscsabán, Bonyhádon is.

Mielőtt azt hinnénk, egy-egy kórház vagy rendelőintézet csak egyszer kaphat támogatást, egy példán keresztül nézzük meg, a palyazat.gov.hu szerint mire és mennyi uniós pénzt ítéltek meg egyetlen megyei kórháznak 2007 óta. Legyen a kiválasztott a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház (zárójelben az EU-támogatásról szóló döntés dátuma).

Ez tehát kizárólag a Vas megyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház volt. 11 milliárd 782 millió forint. Ebből mintegy 10 milliárd forint a tisztán EU-s pénz.

 Hasonló nagyságrendben minden megyében találhatunk fejlesztéseket.

Nézzünk pár példát a 2014–2020-as időszakból. A nagyoktól a kisebbek felé haladva:

A sor hosszan folytatható.

Ezres nagyságrendben találhatunk további EU-s finanszírozású egészségügyi projekteket az ország egészében, több száz településen. Ha nem hiszed, írd be településedet a palyazat.gov.hu oldal támogatottprojekt-keresőjébe, vagy kérdezd meg orvosodat, gyógyszerészedet – majd, ha ráérnek.

(Most viszont maradj otthon!)

Az írást Perger István EU-szakértő Facebook-oldaláról vettük át. 

Borítókép: Index Fotós: Huszti István

Rovatok