Index Vakbarát Hírportál

12 dolog, amit nem tudtál a Die Hardról

2017. december 21., csütörtök 11:26

Azért jók az ilyen listák, mert az embernek eszébe jutnak gyerekkora kedvenc filmjei megint - nem mintha a Die Hard ne kerülne elő karácsony tájékán amúgy is, mint a legkevésbé karácsonyi témájú karácsonyi film. A Mental Floss szedett össze pár dolgot, amit nem feltétlenül tud mindenki arról a filmről, ami mozisztárt faragott Bruce Willisből. A sztori, ha valakinek nem lenne meg: egy New York-i rendőr a feleségéhez utazik karácsonyozni Los Angelesbe, de a neje munkahelyének helyt adó toronyházat elfoglaló rablók keresztülhúzzák a számításait. Hősünk az épületben egy szál atlétában bujkálva kénytelen leszámolni a karácsonyát tönkre tevő gazemberekkel.

1. A film adaptáció

1966-ban Roderick Thorpe írt egy regényt The Detective címmel, majd 1979-ben ehhez egy Nothing Lasts Forever című folytatást, utóbbiból lett a Die Hard. Thorpe egyszer az nyilatkozta, hogy a regényt az 1974-es Pokoli torony című film inspirálta, amit látva álmodta meg a történetet egy felhőkarcolóban kergetett férfiről. 

2. McClane szerepét Frank Sinatrának ajánlották fel először

A karaktert ugyanis ő játszotta a The Detective filmváltozatában. Mivel a forgatás idején Sinatra 73 éves volt, nemet mondott a szerepre.

3. Clint Eastwood is lehetett volna McClane

A regény filmjogait az ő cége szerezte meg a nyolcvanas években, úgy volt, hogy rendezni is ő fogja és a főszerepet is magra osztotta, de a project beleállt a földbe. 

4. Bruce Willis az utolsó utáni pillanatban került képbe

A szerepet Sylvester Stallone, Harrison Ford, Robert De Niro, Charles Bronson, Nick Nolte, Mel Gibson, Richard Gere, Don Johnson, Burt Reynolds, és Richard Dean Anderson ügynökeinek is felajánlották, mindenki nemet mondott rá. Willistől azért ódzkodtak, mert akkoriban a Simlis és a szende miatt mindenki vígjátékszínésznek tartotta, és a FOX nem bízott abban, hogy egy tévészínész elbír a hátán egy ilyen akciófilmet. Annyira nem bíztak benne, hogy az első plakátoktól le is hagyták, azokon a Nakatomi Plaza szerepelt, ami nem mellesleg, a valóságban a FOX főhadiszállása, és a forgatás alatt még nem volt teljesen kész. 

5. Willis jól keresett a filmmel

Hiába ez volt az első akciófilmszerepe, Willis jól alkudozott a stúdióval, és ötmilliós fizetést kapott, ami akkoriban csúcsgázsinak számított. A szerepet egyébként csak azért tudta elvállalni, mert A simlis és a szendében vele közösen szereplő Cybill Shepard terhes lett, és a sorozat munkálatait 11 hétre leállították. 

6. Hans Gruber szerepét Sam Neillnek  ajánlották fel először

Neill nemet mondott, így kerülhetett képbe 1987-ben Alan Rickman, aki előtte soha nem szerepelt mozifilmben, a játékára a szereposztó rendező egy színdarabban figyelt fel. 

7. Első körben a rendező John McTiernan is beintett a FOX-nak 

Sőt, nem is egyszer mondott nemet, mert a történetet túl sötétnek és cinikusnak tartotta, különösen eredeti formájában, amiben egy rakás terrorista üldözött egy férfit három napon át egy irodaházban. McTirenan átírta a sztorit, lerövidítette egy napra és a terroristák helyére rablókat írt, mert azok szórakoztatóbbak, mint a terroristák.

8. A Die Hard NEM a Kommandó folytatásának készült 

Népszerű pletyka, de nem igaz - ezt Stephen de Souza, mindkét film írója tisztázta korábban. De Souza szerint az ő Kommandó 2-tervéhez a 2013-as Stallone/Schwarzenegger film, a Szupercella alaptörténete áll a legközelebb. 

9. McClane szellőzőaknába való zuhanása a vakvéletlen eredménye

A kaszkadőrnek meg kellett volna kapaszkodnia az első ventilátorban, de nem jött neki össze. Nagyon nem. A vágó úgy látta, a felvétel nagyon izgalmas lett, így benne hagyta a filmben. 

10. Bruce Willis maradandó halláskárosodást szenvedett a forgatáson

McTiernan ragaszkodott ahhoz, hogy a színészek reakciói a lehető leghitelesebbek legyenek, így iszonyú hangos vaktöltényeket tetetett a fegyverekbe. Willis az egyik jelenetben egy asztalon keresztül lő le valakit, és olyan közel került a lövésekhez, hogy tartós halláskárosodást szenvedett a bal fülére. Arra a fülére csak 30 százalékosan hall a mai napig. A hangos patronok Rickmannek másfajta problémákat okoztak: nem tudta megszokni a hangjukat, és minden egyes lövés hangjára összerezzent. Ezért nem látható a filmben egyszer sem az arca, amikor ő lő.

11. Rickmannek meggyűlt a baja a nyelvekkel 

Az amerikai akcentusa rettenetes volt, pedig az egyik jelenetben amerikainak kellett kiadnia magát, a német szövegének java része pedig halandzsa volt, mert nem tudott németül. Willis bezzeg tud, hiszen anyja német volt, ő biztos jókat röhögött ezeken a jeleneteken.

12. Az ikonikus Yippee-ki-yay, motherfucker! beszólás Willis találmánya

Ő mondta, viccből, hogy a stábot megnevettesse, és azt hitte kivágják. Nem vágták ki, a sorozat minden részében elhangzik, igaz, a magyar verziót hallgatva erre a büdös életbe’ nem jövünk rá.

(via)

Rovatok