Index Vakbarát Hírportál

Köves Slomó: Dehát melyik párttal kellene együttműködnöm?

2018. február 15., csütörtök 16:40

A Hír TV-ben, Veiszer Alinda műsorában volt, illetve lesz vendég Köves Slomó rabbi, a csütörtöki felvételt ugyanis pénteken késő este adja le a csatorna. A meghívásnak nem tervezett, de különös aktualitást adott a Magyar Narancs e heti címlapsztorija, amely összeszedte, hogy az elmúlt években mennyi minden juttatást, pénzt, épületet kapott a Köves által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a kormánytól. Hogy Kövesék nincsenek rosszban a kormányzó pártokkal, mutatta az is, hogy Köves támogatásáról biztosította Hollik Istvánt a politikus szórólapján, majd ezért elnézést kért, de Radnóti Zoltán (Mazsihisz) még így is beszólt neki.

Az Index látta a felvételt, a műsorban Köves azt mondta, 

A műsor csúcspontja az alábbi párbeszéd volt: a műsorvezető felolvasta, hogy Lezsák Sándor mit akart elmondani egy Horthy-emléknapon, majd ez következett:

"Maga ezzel a párttal működik együtt".

"De melyik párttal kellene együttműködnöm?"

"Mondjuk egyikkel sem."

"A valóságban nagyon nehéz bármilyen közösségi életet teremteni ha nincs kapcsolat. Az együttműködés azt jelenti, hogy különböző ügyek kapcsán különböző szövetségkötések. Ez akkor működik, ha az ember kilép a saját köréből."

"De maga egy rabbi! Egy rabbi nem működhet együtt így!"

"Egy rabbinak pláne együtt kell működni minél több mindenkivel, nem teheti meg, hogy csak azokkal működik együtt, akikkel maximálisan egyetért."

Köves Slomó azt is mondta, hogy elszomorítja, és taszítja a kormány gyűlöletkampánya, de az nem antiszemita kampány, és az antiszemitizmus elleni fellépés ügyét nem segíti, ha belecsatornázzuk ebbe. Ha viszont - akár Orbántól - olyan szavak hangoznak el, amik bántóak, akkor az ellen felemeli a szavát.

Azt is mondta, hogy 2006-2009 között sok inzultus érte az utcán a zsidó külsőségei miatt.

A műsor saját promóját itt láthatja:

Rovatok