Index Vakbarát Hírportál

Bankpánik jelei mutatkoznak Görögországban

2013. április 9., kedd 08:10

Nem díjazta a tőzsde, hogy a görög kormány és az EU-EKB-IMF hármas, megszegve korábbi ígéretét, nem egyesíti az ország két nagy kereskedelmi bankját. A betétesek megtakarításaik elvesztésétől tartanak. Eközben elemzők arra figyelmeztetnek, hogy lényegében elbukott a portugál mentőprogram.

Jannisz Szturnarasz görög pénzügyminiszter kénytelen volt nyilatkozatban nyugtatgatni a görögöket azt követően, hogy tegnap reggel kiderült, mégsem egyesítésük után, hanem külön-külön tőkésítik fel az National Bankot és az Alpha Bankot, írja a Napi Gazdaság.

A bejelentés után csaknem harmadával zuhant a két pénzintézet részvényárfolyama, magával húzva a többi tőzsdén jegyzett bank papírjainak árát is. A miniszter kijelentette, hogy − szemben Ciprussal − minden görög bankbetét biztonságban van.

Az egyesítéstől az EU−ECB−IMF trojka és az athéni kormány megegyezése alapján álltak el, mert ennek nyomán túl nagy, a pénzintézeti piac 40 százalékát uraló bank jött volna létre. A korábban már megkezdett fúzió nyomán a National Bank megszerezte az Eurobank 84 százalékát, ami a feltőkésítés után három százalékra mérséklődik.

Coelho-nak is lépnie kell

Az európai válságkezelés másik frontján, Portugáliában elemzők szerint lényegében elbukott az EU−IMF mentőakciója, miután az alkotmánybíróság elutasította a 14. havi nyugdíjak és közalkalmazotti bérek elvételét, s ezzel 1,3 milliárd eurós − a GDP 0,8 százalékát elérő − lyukat ütött a költségvetésen.

Pedro Passos Coelho kormányfő tévébeszédben jelentette be, hogy a hiányzó összeget az egészségügyi, az oktatási és a szociális kassza megkurtításával teremtik elő, ami újabb elbocsátásokkal jár. A CNBC-nek nyilatkozó szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az uniós válságkezelés keretében elfogadott reformok nem oldották meg Portugália problémáját.

Csökkent ugyan a külkereskedelmi deficit és nőtt az export, de a munkanélküliségi ráta a következő négy évben 17 százalékon stagnál majd és a gazdaság mélyen beragad a recesszióba. Többen egyetértenek abban, hogy a segélyprogram teljes kudarcát csak a trojka jóindulatának köszönhetően, illetve az államadósság növekedése árán kerülte el a portugál kormány. A lisszaboni tőzsdeindex 20 százalékkal zuhant tegnap.

Nagy mínuszok*
 
Részvényárváltozás (százalék)
National Bank
−30
Eurobank −30
Alpha Bank −16,8
Piraeus Bank −22,5
*görög kereskedelmi bankok részvényárcsökkenése a tegnapi tőzsdenyitás után
 Forrás: ekathimerini.com

Rovatok