Index Vakbarát Hírportál

Trichet: Ezt üzenem a magyaroknak

2013. május 13., hétfő 16:05 | aznap frissítve

Az Európai Központi Bank nyolc éven át volt elnöke tévedésnek tartja az Európa erkölcsi és egyéb hanyatlásáról szóló vélekedéseket. Az alapblog.hu-nak adott interjúban Jean-Claude Trichet szerint a jegybanki függetlenség meghatározóan járult hozzá a történelem egyik legsúlyosabb válságának komoly enyhítéséhez, így ezt a függetlenséget meg kell őrizni - tanácsolja a magyar kormánynak.

Az euró jó pénz, meg lehet nyugodni

Az euró soha, egyetlen pillanatra sem volt veszélyben. Ez megkérdőjelezhetetlen. Az utóbbi években olyan krízis tört ki, amely a világ pénzügyi- és gazdasági alapjait, százévente egyszer rengeti meg és borzalmasabb következményekkel járhatott volna, mint az 1929-es, ha nem úgy reagálunk rá, ahogy tettük.

Egy ilyen dráma közepette mégis egyetlen olyan percet sem éltünk át, amikor az euró a megrendülés jeleit mutatta volna. Pedig hányan vélték az utóbbi tizenegynéhány évben sérülékenynek az európai közös pénzt! És mégis, annak árfolyama mindvégig meghaladta az amerikai dollárral szemben a bevezetéskori nívót, az 1,17-es szintet.

Az eurózóna van bajban, de az sem annyira

Trichet szerint az eurózóna helyzete már rosszabb, de ez kizárólag egyes tagországainak rendkívüli nehézségeiből fakad. A piacok most mégis világszerte virulnak, a piaci szereplőket mintha már nem is nagyon érdekelné ez az ügy, számukra mintha nyilvánvaló lenne, hogy az euróövezet fennmarad. Viszont az euróövezetre is igaz, hogy sokkal ellenállóbb, mint azt bárki korábban feltételezte.

Trichet szerint nincs devizaháború, egyszerűen csak alkalmazkodni próbálnak a világ új kihívásaihoz mind a vezető, mind a feltörekvő országok nemzetgazdaságai és eközben konfliktusok keletkeznek köztük.

A volt EKB-elnök szerint az euróbevezetés kapcsán nem szabad csak a számokba, az azokban kifejezett eredményekbe kapaszkodni a csatlakozás kapcsán, hanem azt kell tisztázni, hogy az elért számok mögött meghúzódó gazdasági-pénzügyi politika mennyire talált társadalmi támogatásra, mennyiben fejezte az ki a parlamentben képviselt pártok legszélesebb egységét, mennyire alapult konszenzuson.

A független jegybank, az a fontos

Arra van szükség, hogy a konkurens politikai erők ország-világ előtt egyértelműsítsék: elkötelezettek az értelmes és átlátható kormányzás folyamatos fennmaradása, fenntartása mellett. És ez az elkötelezettség nem csak a költségvetési politikára, hanem a gazdasági és általában az egész politikára, politizálásra is kell, hogy vonatkozzon.

„Az egész világot sújtó krízisnek eleve az a nagy tanulsága, hogy azok az országok kerülhetnek a legnagyobb bajba, amelyek a legkevésbé mutatják a széles politikai-társadalmi konszenzust befelé és kifelé, amelyeknél nincs igazi kiszámíthatóság a politika alakulását illetően, nem bizonyítható az egyértelmű elkötelezettség. Egy dolgot szeretnék nagyon nyomatékosan a tudtukra adni: a globális és azon belül az európai válság és annak eddigi, sikeresnek mondható kezelése bebizonyította, hogy a fejlett világ egyik legnagyobb erénye, erejének egyik legfontosabb záloga a jegybanknak a kormánytól, a politikától való függetlensége, és az, hogy ezt a függetlenségét hitelesnek fogadják el a piacok, a befektetők. A fiskális-, a gazdasági- és a monetáris politika annak átláthatóságától válik hitelessé, kiszámíthatóvá a befektetők körében is. Attól, hogy e politikát a demokratikus intézmények folyamatosan számon kérik. Ez az én üzenetem Önöknek.”

Rovatok