Index Vakbarát Hírportál

Indul a nagy pontyrazzia

2013. december 17., kedd 14:03

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte az idei téli kiemelt ellenőrzéseket; elsősorban azokat az élelmiszereket – például az élő halakat és haltermékeket - vizsgálják, amelyeket a közelgő ünnepek miatt a leggyakrabban vásárolnak a fogyasztók – közölte Farle Csaba Csongrád megyei főállatorvos kedden Szegeden.

Az ellenőrök vizsgálják a friss hús, pácolt, füstölt nyers és főtt húskészítmények, közöttük a virsli előállítását és forgalmazását, továbbá az édesipari termékeket, így a szaloncukrokat, valamint a borokat és pezsgőket. Az élő halat és haltermékeket árusító kereskedelmi egységekben ellenőrzik az áru származásával kapcsolatos dokumentumokat, az állatorvosi igazolásokat, a tárolási körülményeket – a vízhőmérsékletet, illetve az olvadó jég hőmérsékletét –, de megvizsgálják az állatokat is, hogy van-e rajtuk élősködő vagy sérülés – ismertette a főállatorvos.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a gyártók és forgalmazók egyre felkészültebbek – mondta el Farle Csaba. Megjegyezte: Csongrád megyében évek óta nem találtak kirívó szabálytalanságot. A november 18. óta tartó kiemelt ellenőrzés során a megyében 20 vendéglátó egységet, 77 forgalmazót és 23 termékelőállítót vizsgáltak. Jellemzően kisebb szabálytalanságok miatt kellett figyelmeztetni a cégeket, de volt olyan egység, amelynek működését a hatóság kénytelen volt felfüggeszteni.

Rovatok