Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten kiderül, hogy szemetet etetnek-e velünk a multik

2017. március 20., hétfő 11:04

Várhatóan jövő hétre derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatának eredménye, ami alapján kiderül, hogy valóban alacsonyabb minőségű élelmiszerrel látják-e el Magyarországot egyes élelmiszeripari cégek - mondta Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a parlament gazdasági bizottságának ülésén.

Zsigó elmondta, hogy a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által febuár 20-án elrendelt vizsgálat során fűszerek, konzervek, fagyasztott-, édesipari-, és tejtermékek, illetve alkoholos és nem alkoholos italok Magyarországon forgalmazott, és Nyugat-Európában árult verzióit hasonlítják össze. Laboratóriumi, jelölésbeli és érzékeszervi vizsgálatot is végeznek. Nem csak Ausztriából, hanem több nyugat-európai országból is vesznek mintát a Nébih munkatársai.

Zsigó arról is beszélt, hogy a Nébih már 2014-ben elvégzett egy vizsgálatot: ennek során 24 terméket hasonlítottak össze, ugyanazoknak a multicégeknek ugyanazon termékeit. A vizsgálatból az jött ki, hogy a termékek többségének eltérő a minősége és az összetétele, és sok terméknek gyengébb volt a minősége, mint amit például Ausztriában árulnak. Volt például olyan porleves, aminek a magyar verziójában kevesebb volt a májgombóc, vagy olyan üdítő, aminek a magyar piacra szánt verziójában több volt a cukor. A legtöbbször egyébként összetevők szintjén nem, csak érzékszervi vizsgálattal sikerült kimutatni, hogy rosszabbak a keletre szánt termékek, ez viszont vitatottabb terület.

Akkor közzétették az eredményeket, de nem volt belőle nagy sajtóvisszahang. A környékbeli országok hatóságai is végeztek ilyen felméréséket, és január végén vált nyilvánossá a szlovák hatóság vizsgálata, azóta viszont a környékbeli országokban is téma lett ügyből.

A visegrádi négyek március elején foglalkoztak az üggyel. Zsigó elmondta, a négyek felkérték az Európai Bizottságot, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Az élelmiszerek kettős minőségének megtárgyalását Szlovális és Magyarország az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsától közös előterjesztésben kérte március elején, ehhez az előterjesztéshez még hat ország csatlakozott.

Zsigó szerint az ügyben egyértelmű az EU-n belüli kettős mérce, és a helyzetet jogi úton kell az uniós szerveknek megoldania. Az államtitkár szerint nem elfogadható, hogy sokan azzal érvelnek, hogy eltérő ízlések miatt van eltérés a termékek összetételében. "Csehország és Németország vagy Magyarország és Szlovákia között azért nincs akkora különbség, ha valaki Ázsiába exportál, akkor még érthető lenne ez az érvelés" - mondta.

Rovatok