Index Vakbarát Hírportál

Kenőpénzért lehetett önkormányzati lakáshoz jutni Újpesten

2017. december 22., péntek 09:39

Több éven keresztül fogadott el kenőpénzt az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. egyik alkalmazottja, cserébe segített önkormányzati lakáshoz juttatni másokat. Az ügyészség most vádat emelt bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt. Az ügyről korábban az átlátszó írt cikket.

A vádirat szerint a 61 éves alkalmazott 2013. januárja és 2016. februárja között az ügyintézési rendszer hiányosságait kihasználta és a döntésre jogosultakat megtévesztve arra nem jogosult személyeket önkormányzati bérlakásokhoz juttatott, amiért cserébe pénzt kért és fogadott el.

Az ügyintéző korrupciós közvetítői hálózatot épített fel, melynek lényege egyrészt az volt, hogy a közvetetők „jutalékot” kaptak a további vesztegetési pénzekből, ha újabb, fizetni hajlandó kérelmezőket kutatnak fel, másrészt így a vesztegetési pénz nem közvetlenül, hanem közvetve jutott csak el hozzá.

Egy önkormányzati lakás megszerzésének „díja” alkalmanként 600 000-1 000 000 Ft volt, amelyen az ügyintéző és a közvetítők osztoztak, majd idővel a közvetítők is beszervezték maguk alá a már a korrupcióval lakáshoz juttatott egyes ügyfeleiket, akik újabb ügyletenként szintén közvetítői díjban, alkalmanként 200-300 ezer forintban részesültek.

A vádlottak egyike egy ügyvéd, aki az egyik közvetítőnek átadott pénzek jogcímének legalizálásához színlelt ingatlanközvetítői megbízási szerződést szerkesztett, amiért őt az ügyészség bűnsegédi tevékenységgel vádolja. A kerületi ügyészség vádiratában összesen 30 tényállásban 39 fővel szemben emelt vádat. A 26 rendbeli bűncselekménnyel vádolt ügyintéző – a halmazati szabályokra figyelemmel – a tettéért a törvény szerint akár 15 év szabadságvesztés büntetést is kaphat.

(Borítókép: A Újpest Önkormányzata Polgármesteri Hivatala  - fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok