Index Vakbarát Hírportál

A Vatikán feljelentésre kötelezte a püspököket

2010. április 12., hétfő 20:10 | aznap frissítve

A Vatikán online útmutatást tett közzé arról, hogy az egyházi vezetőknek kötelességük feljelenti a világi hatóságoknál a pedofil papokat. A Vatikán államtitkára szerint a cölibátus és a pedofília között nincs kapcsolat.

A Szentszék weboldalán hétfőn először közölte, hogy a püspökök és más magas rangú egyházi vezetők kötelesek jelenteni a világi hatóságoknak, ha pedofília esetéről értesülnek.

A Vatikán szerint már régóta a katolikus egyház hivatalos politikája, hogy a bűnüldöző szervekkel együtt kell működni, de ez először került a nyilvánosságra egy laikusoknak szánt útmutatásban, amit a Szentszék weboldalára töltöttek fel.

"A bűncselekményeknek az illetékes hatóságoknak történő jelentésére vonatkozó polgári törvények minden esetben követendőek" - hangzik az útmutatás.

A pedofília legsúlyosabb eseteiben a pápa azonnal megfoszthatja reverendájától a bűnt elkövető papot, anélkül, hogy megvárná a kanonikus eljárás lezárását.

A katolikus egyház belső eljárásrendje értelmében kiskorúak ellen pap által elkövetett szexuális bűncselekményeket rendes esetben a területileg illetékes püspöki hivatal vizsgálja ki. Amennyiben a vád hitelesnek bizonyul, az ügy a vatikáni székhelyű Hittani Kongregáció elé kerül.

Tarcisio Bertone bíboros, a Vatikán államtitkára arról beszélt hétfőn Santiagóban, hogy a papi nőtlenségnek nincs köze a pedofiliához. Szerinte a gyerekek molesztálása mögött a homoszexualitás húzódik meg.

"Sok pszichológus és pszichiáter kimutatta, hogy a cölibátus és a pedofília között nincs kapcsolat, de mint nemrég hallottam, sokan megállapították, hogy a homoszexualitás és a pedofília összefügg" - magyarázta Bertone. "Ez a betegség az emberek minden csoportját érinti, és százalékarányban a papokat kisebb mértékben, mint másokat." Azt mondta, egy papnál az ilyen viselkedés nagyon súlyos, botrányos.

Tarcisio Bertone szerint XVI. Benedek pápa hamarosan új, meglepő kezdeményezést tesz a gyerekek szexuális zaklatásával kapcsolatban, de hogy az miben áll, nem árulta el.

Bíróság elé próbálják állíttatni a pápát

A papi pedofília eseteinek eltussolása miatt két harcias brit ateista író, Richard Dawkins és Christopher Hitchens azt tervezi, hogy legközelebbi nagy-britanniai látogatásakor az emberiesség elleni bűncselekmény vádjával megpróbálja bíróság elé állíttatni XVI. Benedek pápát. Dawkins és Hitchens emberi jogi szakértőket fogadott fel, hogy vizsgálják meg a jogi precedenseket és a lehetőségeket. A pápa a tervek szerint szeptember 16. és 19. között látogat Nagy-Britanniába.

A pápa a múlt hét végén a papi pedofíliával kapcsolatos botrányba keveredett, amikor napvilágra került, hogy 1985-ben, a Hittani Kongregáció prefektusaként megpróbálta elodázni egy gyermekeket molesztáló pap eltávolítását az egyházból. (MTI)

Rovatok