Index Vakbarát Hírportál

A MiG tagadja, hogy köze lenne a kínai lopakodóhoz

2011. augusztus 27., szombat 00:52

Oroszország nem adott át lopakodó technológiát Kínának - közölte az orosz RSK MiG repülőgépgyártó konszern. Az oroszok szerint a kínai gép egyébként is csak látványosság, nincs katonai jelentősége.

Semmilyen felszerelést nem szállítunk Kínának, és eddig sem szállítottunk - mondta Jelena Fjodorova, az orosz MiG repülőgépgyár szóvivője pénteken. Korábban az orosz és a nemzetközi sajtóban olyan értesülések jelentek meg, melyek szerint a kínai J-20 lopakodó vadászgép, amelyet fél éve mutattak be a nyilvánosságnak, orosz technológiára épül.

Konkrétan a MiG 1.44 kísérleti gépet vélik a szakértők a J-20 elődjének. Ennek fejlsztését 1997-ben állították le a megnövekedett költségek miatt. A Ria Novosztyi hírügynökség idéz egy brit elemzőt, aki szerint a két gép hátulja meglepően hasonlít, bár ez még nem bizonyítja, hogy a MiG iroda aktívan segítette a projektet.

A kínai J-20 feladatában és jellemzőiben az amerikai F-22 Raptorhoz és az orosz T-50-eshez hasonlít, de orosz szakértők szerint inkább kísérleti gép, mint használható fegyver.

Kína a kilencvenes évek közepe óta dolgozik új generációs vadászrepülőkön. A J-20-as végső változatának rendszerbe állítása körülbelül 2020-ra várható. A korábbi kínai fejlesztések többsége a régen elavult orosz technika variálása: nagy számban gyártották és módosítgatták többek között a MiG-19-est és a MiG-21-est is. Egyes berendezéseket, így hajtóműveket és radarokat ma is Oroszországból importálnak.

Rovatok