Index Vakbarát Hírportál

Irán nukleáris hidegháborúba sodródhat

2012. február 18., szombat 13:41

Irán atomfegyver-fejlesztési törekvései nukleáris hidegháború kialakulásának veszélyével járna a térségben, nyilatkozta szombaton a brit külügyminiszter, William Hague a The Daily Telegraph című konzervatív napilapnak adot. London eltanácsolta Izraelt az iráni atomlétesítmények megtámadásától.

"Ha az irániak atomfegyverre tesznek szert, akkor a Közel-Kelet más országai is nukleáris fegyverek kifejlesztésére fognak törekedni. Ezzel megkezdődne az atomfegyver feltalálása óta a legsúlyosabb következményekkel fenyegető nukleáris fegyverkezés, mivel úgy alakulna ki egy új, közel-keleti hidegháború, hogy nem lennének meg a Szovjetunió és a Nyugat szembenállása idején alkalmazott biztonsági mechanizmusok"- nyilatkozta a brit politikus. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy egy esetleges katonai beavatkozásnak óriási negatívumai lennének: "Nagyon világosan kifejtjük minden érintett félnek, hogy nem pártoljuk a katonai akciót. A szankciók és a nyomásgyakorlás, valamint a tárgyalások kettős stratégiáját támogatjuk".

Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt időszakban több iráni atomtudós is merénylet áldozata lett Teheránban, Hague kijelentette: "Nagy-Britannia "semmilyen titkos háborúban nem vesz részt. A mi módszereink között nem szerepelnek merényletek vagy a katonai akció szorgalmazása.

A görög válsággal kapcsolatban Hague annak a véleményének adott hangot, hogy Görögország "az euróövezeti tagság árát fizeti most meg". Hozzátette: a brit kormánynak kész tervei vannak arra az esetre, ha az euró összeomlana. A részletek titkosak, de ő és George Osborne brit pénzügyminiszter szoros munkakapcsolatban áll azoknak a lépéseknek a kidolgozása miatt, amiket a brit kormánynak kellene megtennie, ha brit állampolgárok rekednének egy olyan országban, amelyben a bankok összeomlottak és a pénzkiadó automaták sem működnek. Hague szerint ezeket a terveket folyamatosan frissítik és naprakésszé teszik.

Londoni pénzügyi elemzők szerint egyébként az utóbbi időben csökkent az euróövezet összeomlásának kockázata. A világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja, az Economist Intelligence Unit márciusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi globális prognózisa azt közölte, hogy az eddigi 40 százalék helyett most 30 százalékra taksálja az euróövezet szétesésének valószínűségét. Az EIU szerint ugyanis enyhült a piaci feszültség az euróövezetben annak hatására, hogy az eurójegybank csaknem félezer milliárd eurónyi friss likviditást juttatott a tagállamok bankrendszereibe.

A cég új előrejelzése szerint az Európát ért tavalyi pénzügyi sokkok és a költségvetési megszorító intézkedések hatásaként a valutaunió az idén recesszióba süllyed, de az euróövezet katasztrofális összeomlásának kockázata már múlóban van.

Rovatok