Index Vakbarát Hírportál

Svédország elismerné a palesztin államot

2014. október 5., vasárnap 08:53

Svédország elismerné a palesztin államot, ami annyira nem tetszik Izraelnek, hogy be is hívatták a külügyminisztériumba Svédország tel-avivi nagykövetét. Az új svéd miniszterelnök programja ismertetése során közölte, hogy az Európai Unió régi tagjai közül elsőként állna Palesztina mögé. Ennek az elemzők szerint belpolitikai oka lehet, Svédország lakosságának ugyanis hat százaléka muzulmán vallású, és többségük a hatalmon lévő szociáldemokrata pártra szavazott. 

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter nem tartotta szerencsésnek Stefan Löfven svéd kormányfő bejelentését, mert ahogy fogalmazott, "tudnia kell, hogy a palesztin fél volt az az elmúlt 20 évben, amely akadályozta az izraeli-palesztin megállapodást". "A kormányfőnek meg kell értenie, hogy semmilyen nyilatkozat vagy kívülálló fél bármely lépése nem helyettesítheti a felek közötti közvetlen tárgyalásokat és egy olyan megoldást, amely egy átfogó megállapodás része Izrael és az egész arab világ között" - szögezte le.

Az izraeli tisztségviselőket több okból aggasztja a svéd miniszterelnök bejelentése. Svédország az első jelentős európai ország, amely mint európai uniós tag el akarja ismerni a palesztin államot. Ezenkívül Svédország bejelentése annak a jele, hogy egyre nagyobb hajlandóság van az EU alapító országai között a palesztin állam elismerésére. Több olyan EU-tagország van, amely már csatlakozása előtt elismerte a palesztin államot: egyesek - köztük Magyarország - még mint a Szovjetunió csatlósai, valamint Málta és Ciprus, amelyek azonban csak marginális hatalmak Svédországhoz képest.

Löfven svéd kormányfő azt mondta pénteken: "az Izrael és Palesztina közti konfliktust csak egy kétállami megoldással lehet lezárni (...) A kétállami megoldáshoz kölcsönös elismerésre és a békés egymás mellett élés elfogadására van szükség. Svédország ezért el fogja ismerni a palesztin államot". A kétállami megoldást "a nemzetközi joggal összhangban, tárgyalásos úton" kell kialakítani, és figyelembe kell venni "mind az izraeliek, mind a palesztinok legitim elvárásait biztonságukra és önrendelkezésükre vonatkozóan".

Az Egyesült Államok a svéd bejelentésre rögtön reagálva idő előttinek nevezte egy palesztin állam nemzetközi elismerését. Jen Psaki, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy országa támogatja egy palesztin állam létrehozását, de csak egy Izrael részvételével folyó tárgyalásos békefolyamat eredményeként.

Rovatok