Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ elmarasztalta Izraelt és palesztinokat is, mindkét fél tagadja a háborús bűnök vádját

2015. június 22., hétfő 18:19

Egy friss ENSZ-jelentés szerint mind Izrael, mind a palesztin fegyveres erők háborús bűnnel felérő mértékben sértették meg a polgárok alapvető jogait a 2014-es fegyveres összecsapások alatt, írja az MTI. Az Emberi Jogi Tanácsának vizsgálóbizottsága egy éven át dolgozott a 34 oldalas jelentésen, amiben kérik, hogy Izrael tegye nyílvánossá a katonai célpontok kijelölésével kapcsolatos döntések részleteit.

Az izraeli offenzívával kezdődő 50 napos háborúban 2250 palesztinból 1462 civil halottak regisztráltak és több ezren váltak hajléktalanná, miközben a másik oldalon 67 katona és 6 civil vesztette életét.

A jelentés elmarasztalja Izraelt, amiért akkor is folytatta a támadásokat, amikor már komoly károkat okozott a gázai övezetben és rengeteg civil vesztette életét. Ezzel párhuzamosan a palesztin oldalnak is felrótták, hogy sok esetben kíméletlen magatartást tanúsítottak a civilekkel szemben.

A bizottság amerikai elnöke példátlannak nevezte a pusztítást és emberi szenvedést, amit a gázai összeacsapások okoztak.

Egyik fél sem ismeri el a felelősséget

Mindkét oldal tagadja, hogy hadijogot sértettek volna, Izrael pedig egyoldalúnak tartja a kiadott jelentést. Benjamin Netanjahu izraeli elnök kitért arra, hogy

ez a tanács többször ítélte már el az országot hasonló jelentésekben, mint Szíriát, Észak-Koreát és Iránt együttvéve.

Netanjahu önvédelemre hivatkozik, ezzel kapcsolatban pedig egymúlt héten nyilvánosságra hozotttanulmányt említ. A miniszterelnök azt is leszögezte, hogy Izrael továbbra is hasonló hadpolitikát folytat azokkal, akik megtámadják.

A palesztin fél ugyan üdvözölte az ENSZ-jelentés tartalmát, de tagadják, hogy háborús bűnöket követtek volna el. A jelentés elmarasztálja a palesztin fegyvereseket a

Arra hajlandóságot mutatnak, hogy megvizsgálják a jelentésben említett fegyveres csoportokat, azonban a Nemzetközi Büntetőbíróságnál továbbra is az a céljük, hogy leállítsák a támadásokat Gáza ellen.

Rovatok