Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi segélyekből tengődik Palesztina, de azért egy luxusrezidencia belefér

2015. augusztus 28., péntek 13:54

Mahmúd Abbász palesztin elnök 13 millió dolláros luxusrezidencia építtetését tervezi Rámalláh mellett - írja az MTI az ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapjára hivatkozva.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) irányítása alá tartozó Palesztin Fejlesztési Tanács honlapján található előirányzat szerint két év alatt húznák fel a lenyűgöző palotát a palesztin pénzügyminisztérium által kiutalt pénzekből. 

A tervezet miatt azért is háborognak, mivel a Palesztin Hatóság alá tartozó területek szó szerint nyomorognak, és az intézményrendszer működtetésére is alig van pénz. Márciusban például rendkívüli költségvetést kellett megszavazni, amikor nem érkezett meg a gázai háború utáni helyreállításra szánt nemzetközi pénz nagy része. Az 5,4 milliárdos támogatáson felül a Hatóság fontos jövedelemforrása a vám is, melyet Izrael oszt vissza a palesztinoknak - mondjuk a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtott csatlakozási kérelemre egy időre befagyasztotta a folyósítást. 

A Rámalláh Szurda nevű elővárosába tervezett rezidenciánál azonban nem spórolnak. A 6,6 holdas alapterületre (ami 38 ezer négyzetméter) jutott

A puccoskodás iróniafaktorát növeli, hogy közben  Izrael is új luxusrezidencia építését tervezi. Az izraeli kormány már 2014 májusában döntött arról, hogy 188 millió dolláros (mintegy 52 milliárd forintos) erődöt épít Benjámin Netanjahu miniszterelnök számára.

Rovatok