Index Vakbarát Hírportál

Túlélte a késelést az izraeli rendőr, a palesztin merénylőt lelőtték

2015. október 12., hétfő 10:14

Lelőtték azt a palesztin késelőt, aki egy izraeli rendőrre támadt Jeruzsálemben, az Oroszlános kapu közelében. A rendőr életét védőmellénye mentette meg a BBC szerint. A támadásról videó is készült, amit csak erős idegzetű olvasóinknak ajánlunk. A rendőrség szerint a támadó azután szúrta le a rendőrt, hogy igazoltatták gyanús viselkedése miatt. Az Oroszlános kapu közelében történt több korábbi késelés is.

Az elmúlt két hétben késelések sorozata történt Izraelben. A legtöbb esetben palesztinok késeltek meg izraelieket, de egy esetben fordítva történt. A hetek óta tartó erőszakhullámban eddig legalább huszonöt palesztin halt meg, köztük kilenc merénylő, akiket támadásuk közben lőttek le a biztonsági erők fegyveresei. Az erőszakos cselekményekben öt izraelit öltek meg. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában kövekkel és gyújtópalackokkal dobálják az izraeli fegyvereseket, illetve jobbára egyedül hajtanak végre késeléses támadásokat izraeliek ellen, írja az MTI.

Az izraeli kormány a palesztin vezetők uszítását tekinti a lázongások kiváltó okának, és az utóbbi napokban megkezdték az Izraelben működő Iszlám Mozgalom iszlamista szervezet törvényen kívül helyezésének előkészítését. A palesztinok szerint az erőszakhullám hátterében az áll, hogy Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.

Rovatok